Sport
MAX

Hans van Breukelen: 'Ik ben en blijf een onderwijzer'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans van Breukelen: 'Ik ben en blijf een onderwijzer'

Met het EK voetbal volop aan de gang wordt Hans van Breukelen weer vaak geconfronteerd met de herinnering aan het succesvolle EK van 1988. Hoewel Van Breukelen een succesvol keeper was, ziet hij zichzelf toch nog altijd als onderwijzer. Het beroep waar hij voor is opgeleid.

Dat zei Van Breukelen zondag op De Perstribune van MAX. Hij schreef de boeken Mentale Innovatie en Maak je comeback, geïnspireerd op zijn eigen comeback na zijn vertrek bij de KNVB als technisch directeur. Een periode waar Van Breukelen met teleurstelling op terugkijkt. "Na het afscheid van de KNVB had ik een doelloos bestaan." Van Breukelen schreef zijn ervaring op en wil andere mensen daarbij helpen.

PSV

Na periodes bij FC Utrecht en Nottingham Forest kwam Hans van Breukelen in 1984 bij PSV terecht. Daar zou hij uiteindelijk alles winnen wat er te winnen valt, tot de Europacup I in 1988 aan toe. Niet lang voor hij ook met Oranje het EK van 1988 zou winnen.

Zijn trainer van destijds, Jan Reker, spreekt lovende woorden over Van Breukelen, die hem zichtbaar emotioneren. "Je ziet eigenlijk een periode van 10 jaar bij PSV in één keer voorbij vliegen, met dieptepunten en hoogtepunten. Dat we totaal onverwacht met zo’n groep de Europacup wonnen, te bizar voor woorden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Johan Derksen

Hans van Breukelen wordt soms door Johan Derksen een beetje bespot om zijn levenswijze, in de zin van hoe hij omgaat met mentale weerbaarheid en de coaching die hij doet. Hij kijkt dan ook niet graag naar de heren van Veronica Inside. "Ik heb soms het idee dat hij een beetje zijn alterego is geworden", zegt Van Breukelen. Toch waardeert hij Derksen enorm. "Wat ik aan Johan mooi vind, is dat ik een brief van hem heb gekregen toen mijn vrouw overleed. Die kant waardeer ik wel."

De Perstribune: Hans van Breukelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie