Sport
EO

Waarom de Super League het voetbal een stuk leuker zou kunnen maken

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de Super League het voetbal een stuk leuker zou kunnen maken

Donderdag beslist een rechter of de UEFA de zogenoemde Super League mag verbieden. Het nieuwe toernooi, wat in 2021 kortstondig leek te worden georganiseerd, zou het voetbal een stuk aantrekkelijker kunnen maken, zegt sporteconoom Thomas Peeters in Geld of je leven, omdat het de financiële macht van Britse clubs zou kunnen breken.

Thomas Peeters over de Super League - Geld of je leven

In 2021 was het kort een hype: de Super League. Een groot toernooi, ondersteund door een Amerikaans investeringsfonds, waarin de absolute elite van de Europese voetbalclubs zou spelen. Na ophef en dreiging vanuit de UEFA, die niet betrokken was bij de Super League, werd het plannetje snel ingetrokken.

Helemaal weg is het toernooi echter niet. "De juridische en economische entiteit die erachter zit, bestaat nog steeds en die staat donderdag in de rechtbank", vertelt Peeters. "Het gaat eigenlijk om de vraag of de UEFA maatregelen mag nemen tegen zo’n Super League. Mag ze in haar reglementen zetten dat ze dit mag verbieden? En mogen ze straffen opleggen als het toch doorgaat?"

'Premier League is te rijk'

Clubs uit Spanje en Italië, vooral Barcelona, Real Madrid en Juventus, hebben wel oren naar het toernooi omdat ze financieel niet meer concurreren met Engelse clubs, denkt Peeters. "Ze denken waarschijnlijk dat de Premier League (de Engelse competitie, red.) te snel groeit en dat clubs op het vasteland moeten lossen", vertelt hij.

Quote

Alle Nederlandse clubs samen hebben minder dan Everton

Thomas Peeters

De Engelse bond sloot onlangs een deal voor 7,8 miljard aan tv-rechten, die de clubs mogen verdelen, veel meer dan andere competities. Dit wordt alsmaar meer, omdat met dat geld weer betere spelers kunnen worden gekocht, waardoor de competitie nog meer waard wordt. Het is een sneeuwbaleffect dat moeilijk te stoppen is, stelt Peeters.

"Gemiddeld heeft een Engelse club veel meer slagkracht dan een club uit andere landen", vertelt hij. Engelse middenmoters zijn veel rijker dan Spaanse subtoppers. Vergeleken met Nederland is het al helemaal bizar: "Alle Nederlandse clubs samen hebben minder dan Everton", aldus Peeters.

Nederlandse clubs in de Super League

De Super League zou zoveel geld opleveren, dat het een beetje financieel tegenwicht kan bieden, hopen de niet-Engelse clubs. Er zouden wellicht ook Nederlandse clubs aan mee kunnen doen, denkt Peeters. "Je kunt het gat met Engeland onmogelijk dichtrijden, dus zo’n Super League is de enige manier waarop je een voet ernaast kan zetten", stelt hij.

Dat hangt natuurlijk wel af van hoe de Super League eruit gaat zien, zegt Peeters. "Wordt het een vervanger van de Champions League? Gaan de Engelse clubs meedoen?" En natuurlijk heeft de rechter ook invloed. Wat die gaat besluiten, vindt de sporteconoom moeilijk te voorspellen.

De Premier League wordt rijker en rijker, met dank aan het tv-geld

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie