Sport

Zo kijk je naar het EK-voetbal in perfecte kwaliteit

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kijk je naar het EK-voetbal in perfecte kwaliteit

Nadat het een jaar werd opgeschoven, is het morgen dan eindelijk zover: de start van het EK voetbal. Dit jaar helaas niet gezellig met zijn allen in de kroeg of op een groot scherm in de stad. Hoe zorg je ervoor dat je thuis de optimale beeldkwaliteit voor de voetbalwedstrijden krijgt? Tech-expert Bram van Dijk geeft handige tips in Blok&Toine.

Beeldkwaliteit instellen op 4K-resolutie

Voor het eerst dit jaar kunnen we het EK voetbal in 4K-resolutie kijken. "4K betekent simpel gezegd vier keer scherper beeld", legt Van Dijk uit. Helaas werkt deze vernieuwde technologie niet op iedere tv en ook niet zomaar.

Allereerst moet je een televisie hebben die 4K ondersteunt. Dan moet je vervolgens ook de juiste provider hebben: KPN of Ziggo. Dan moet je bij KPN ook nog de nieuwste mediabox hebben en bij Ziggo moet je naast de nieuwste digitale ontvanger ook nog eens het duurste abonnement afsluiten.

Een handige instelling

Er zijn ook nog een heleboel andere instellingen op de tv die het beeld beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan helderheid, contrast en kleuraanpassingen. Zakt de moed je al in de schoenen bij het openen van de instellingen, omdat er zoveel mogelijkheden zijn? Dan is de beste optie waarschijnlijk de standaard instelling.

"Er is wel één optie die je kan helpen: motion smoothing", zegt Van Dijk. Filmmakers zijn daar geen fan van, omdat het de beeldkwaliteit van films juist zou verslechteren. Maar bij voetbalwedstrijden kun je het wel goed gebruiken. "Bij bewegende camerashots, zoals een bal die over het veld gaat, werkt deze instelling wel heel goed."

De optimale kijkafstand

Sommige mensen hebben een tv van 55 inch, anderen wel van 80 inch. En waar de ene persoon graag bijna in de tv zit, zit de ander liever aan de andere kant van de woonkamer. Wat is de optimale afstand tussen de tv en de bank?

Van Dijk: "Vanaf 55 inch moet je denken aan een afstand van tweeënhalve meter van de tv naar bank. Bij 70 inch, moet je zeker denken aan een afstand van minimaal drie meter."

Geen weerspiegeling

Het is de afgelopen weken en hopelijk ook de komende weken schitterend weer. Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook een nadeel: weerspiegeling. Je hebt tegenwoordig tv's die speciaal gemaakt zijn voor buiten met een speciale coating tegen weerspiegeling.

Heb je dat niet? "Kijk waar de zon vandaan komt en hang zoveel mogelijk doeken en schermen op om de zon en het licht zoveel mogelijk te blokkeren", luidt het advies van Van Dijk.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie