Sport
NOS

Geel voor Knetemann in de Tour van Joop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geel voor Knetemann in de Tour van Joop

Bij Langs de Lijn wordt er teruggekeken op de Tour van 1980. De Tour die gewonnen werd door Joop Zoetemelk, oftewel de Tour van Joop. Na de proloog was het tijd voor de eerste etappes. Een korte rit, een ploegentijdrit en een monsteretappe. Bij Langs de Lijn vertelt Henk Lubberding over deze Duitse etappes.

Etappe 1a: Frankfurt Wiesbaden 132km

Het was slecht weer in de eerste etappe van de Tour van 1980. Althans bij de start, want later klaarde het weer op. De man die het meest in beeld reed was Philippe TesniƩre uit Frankrijk. Hij reed 100 km solo voor het peloton en werd in de laatste kilometers ingelopen. Jan Raas won dankzij het werk van Cees Priem en Leo van Vliet de sprint van het peloton.

Etappe 1b: Wiesbaden - Frankfurt 45.8km

Het tweede deel van de eerste etappe was een ploegentijdrit. Topfavoriet was de TI-Raleigh-ploeg en die maakte het ook nog eens waar. Met een gemiddelde van 51,125 km/u was de ploeg van Post oppermachtig. Gerrie Knetemann mocht ook nog eens de gele trui aantrekken. 'De Kneet' nam de trui over van Bernard Hinault. Toch was het niet een groot feest bij Raleigh. Bert Pronk komt buiten de tijdslimiet over de finish en moest naar huis.

2de etappe: Frankfurt Metz 276km

Na 18 kilometer demarreren Jacques Bossis (FRA), Pierre Bazzo (FRA) en Rudy Pevenage (BEL) en zijn krijgen gezelschap van Yvon Bertin (FRA). Het peloton gelooft het wel en rijdt lange tijd in slakkengang (25km/u). Na 108km is de voorsprong liefst 24 minuten en 10 seconden. Na 224km moet Bossis de andere 3 laten gaan. Rudy Pevenage wint de sprint, voor Bazzo en Bertin.

Het peloton komt 9.53 later over de finish. Knetemann verliest al na 276 km te gele trui aan Bertin. Tot grote woede van de Nederlandse pers. Zij vonden dat Raleigh de trui meer hadden kunnen verdedigen.

Ster advertentie
Ster advertentie