Sport
EONOS

Marcel Wouda nu al druk met opleiden zwemtalent richting Spelen 2032

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel Wouda nu al druk met opleiden zwemtalent richting Spelen 2032

Zwemcoach Marcel Wouda probeert met Project Wisselslag 2032 zoveel mogelijke jonge zwemtalenten klaar te stomen voor de wereldtop.

Zwemcoach Marcel Wouda is nu al bezig de Olympische Spelen van 2032. Sinds ruim een jaar werkt hij niet meer met de huidige zwemtop, maar spoort hij jonge talenten op die over 10 jaar successen moeten behalen.

In 1998 gaf Wouda zelf het goede voorbeeld door als eerste Nederlandse zwemmer wereldkampioen te worden. Dat deed hij toen op de 400 meter wisselslag. In zijn huidige functie richting de Spelen van 2032 richt hij zich op datzelfde onderdeel: Project Wisselslag 2032.

"Wij staan als KNZB voor een brede opleiding van zwemmers en dat kan je doen door de wisselslag aan te bieden. Dan komen ze in aanraking met alle slagen", zegt Wouda in Langs de Lijn en Omstreken. "Ons idee is: als we dat aanbieden aan jonge kinderen, dan verbreden we hun basis."

Wouda praat veel met zwemtrainers en gaat langs bij zwemverenigingen. Door jonge talenten nu al beter te begeleiden hoopt hij zoveel mogelijk zwemmers klaar te stomen voor de wereldtop over tien jaar.

Acht medailles op WK

Vorige week won Nederland op de WK Kortebaan acht medailles: zes keer brons, een keer zilver en Marrit Steenbergen werd wereldkampioen op de 200 meter wisselslag.

"Dat valt mij mee. We hebben natuurlijk afscheid genomen van Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo, die jarenlang heel veel medailles hebben gewonnen", zegt Wouda, die vooral enthousiast is over Steenbergen en Tes Schouten. "Dat zijn jonge meiden. Je ziet aan de stappen die ze maken dat er meer in zit. Dus daar gaan we echt wel meer van horen de komende jaren."

Volgens Wouda biedt het afscheid van Heemskerk en Kromowidjojo ook kansen aan jong talent. "Als hoge bomen weghakt, dan krijgen jonge bomen de kans om te groeien en dat hebben we nodig."

Zelf in 2032 oogsten

Wouda verwacht ooit weer terug te keren als topsportcoach. Mogelijk gaat hij over tien jaar zelf de talenten van Project Wisselslag 2032 coachen op de Spelen. "Dat zou een optie kunnen zijn, maar het moet niet aan mij hangen om het succesvol te laten zijn. Als ik onder een auto kom, dan zou het programma doodbloeden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie