Sport
MAX

Jeugdopleiding AZ zeer succesvol; 'Het is een kracht van de club'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdopleiding AZ zeer succesvol; 'Het is een kracht van de club'

De jeugdopleiding van AZ wordt al jaren geroemd. En vorige week won het elftal onder 19 jaar de Youth League. Een prestigieuze prijs waar clubs als Real Madrid en FC Barcelona voor verslagen moesten worden. Wat is het geheim van de Alkmaarse jeugdopleiding? Paul Brandenburg, sinds 2015 hoofd jeugdopleiding bij AZ, legt het uit in Villa VdB.

AZ bijzonder succesvol met de jeugd: wat is hun geheim?

Teun Koopmeinders, Myron Boadu, Mexx Meerdink en Tijjani Reijnders: zomaar wat basisspelers die actief zijn (geweest) bij het eerste team van AZ én ook allemaal in eigen huis opgeleid zijn. De jeugdopleiding van AZ is een succes, bewijst ook de winst van de Youth League. En daar is Brandenburg maar wat trots op: "Het is een kracht van de club."

De juiste mix

Maar wat is dan het geheim? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het is een combinatie, vertelt Brandenburg: "Er heerst rust, mensen zijn hier al jaren mee bezig en er is een hele duidelijke visie in combinatie met een goed programma dat anders is dan bij andere clubs. En daar zitten goede mensen op", stelt hij. Die mix zorgt ervoor dat AZ kan uitblinken in Europa, stelt hij.

Scouts in de regio

Er lopen in de regio allerlei scouts en tipgevers rond die goed kijken welke kinderen succesvol zijn. Die hoeven niet naar Alkmaar te komen, die kunnen gewoon bij hun lokale club blijven trainen. Brandenburg. "Het is belangrijk dat ze ook andere sporten proberen, dat ze lekker kunnen spelen. We hebben op vijf locaties een voetbalschool en doen wel allerlei testjes, cognitief en fysiek. Niet met een select gezelschap, maar met 150 kinderen. Die volgen we een jaar lang en dan kunnen we echt wel wat over het talent en het vermogen van een kind zeggen."

Quote

Er is een hele duidelijke visie.

Paul Brandenburg, hoofd jeugdopleiding AZ

Samenwerken

Ziet AZ echt iets in een kind, dan komt deze op de opleiding. Met alle testen die gedaan zijn krijgt de club een beter beeld voor bijvoorbeeld de juiste positie voor een speler. "We kunnen dan betere beslissingen maken", legt het hoofd jeugdopleidingen uit. Daarnaast werken ze samen met zeventien verschillen scholen in de regio, want "we vinden het belangrijk dat kinderen ook met andere klassen en met meiden in aanraking komen." Voor de jongens die het betaalde voetbal niet halen is er ook een MBO als achtervang.

Niet overstappen

Waar succes behaald wordt, komen natuurlijk anderen kijken. Toch denkt Brandenburg absoluut niet aan overstappen naar de jeugdopleiding van een grotere club zoals Ajax. Hij heeft net voor nog eens vijf jaar bijgetekend bij AZ. "We zijn ook nog niet waar we structureel willen zijn. Dat is namelijk dat we steeds weer voor de prijzen spelen". Er blijft werk aan de winkel, dus.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie