Sport
BNNVARA

Zo word je de beste voetbalcommentator

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo word je de beste voetbalcommentator

Het voetbaltijdschrift Tardelli komt binnenkort met een ranglijst van de 25 beste voetbalcommentatoren uit Nederland en België. Net zoals de scheidsrechter krijgt ook de commentator in een wedstrijd regelmatig kritiek over zich heen. B.V.S.C. vraagt zich daarom af; wat maakt een voetbalcommentator, een goede voetbalcommentator?

Wytse van der Goot, commentator bij onder andere Ziggo Sport, heeft vijf voorbeelden bij zich waarin de kwaliteit van een voetbalcommentator zichtbaar werd.

Les één: zie wat mensen thuis niet zien

Volgens Wytse is de allergrootste commentator Theo Reitsma. Reitsma was de commentator bij dé goal van Maradona tijdens het WK voetbal van 1986, ook wel de 'hand van God' genoemd. "Reitsma zag – in een enorm stadion in Mexico – al meteen dat het hands was. Dat is les één voor iedere commentator: zorg dat je ziet wat de mensen thuis niet kunnen zien. Ik zie het na 35 jaar nog steeds soms niet, hij zag het in één keer."

Les twee: laat stiltes vallen

Les twee van Wytse is: durf stiltes te laten vallen. Wytse heeft een "fenomenaal, perfect" fragment meegenomen uit 2012, waar een speler diep in blessuretijd een goal scoort die het kampioenschap oplevert. "Je hoort de commentator enorm uithalen, en daarna is hij heel lang stil. Hij laat het gegil van het publiek beschrijven wat hij niet in woorden kan vatten. Ik krijg er nog steeds kippenvel van."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Les drie: manier waarop je je stem gebruikt is belangrijk

Op de radio, nog meer dan op tv, is de manier waarop de commentator zijn of haar stem gebruikt nog belangrijker. Daarom laat Wytse een fragment horen van jaren geleden, toen een piepjonge Messi een lange solo naar de goal maakte. "De commentator vertelt het mee. Je hoeft de goal niet gezien te hebben, als je alleen maar luistert weet je al wat er gebeurt."

De manier van commentaar geven staat ver af van hoe Wytse en zijn Nederlandse collega's commentaar geven: "De Nederlandse school is rustiger, en meer ingetogen. Hoewel de Nederlandse school ook alle kanten opschiet. Kijk maar naar Sierd de Vos."

Sierd de Vos

"Juist mijn collega Sierd de Vos is daar goed in. Om de wedstrijden die in de basis niet zo interessant zijn, toch een onderhoudend geheel te maken."

Verspreking blijft een 'klein krasje op de plaat'

Van Basten

De masterclass van Wytse eindigt bij de man waar het ook begon: Theo Reitsma. Na de derde goal van Van Basten tegen Engeland tijdens het EK '88 versprak hij zich. "Je hebt maar een kans om bij een legendarisch moment het perfecte commentaar te geven. En ook al is het maar een kleine verspreking, het blijft een klein krasje op de plaat."

Wytse van der Goot bij BVSC

Wil jij ook stemmen op de beste commentator van Nederland en België? Mail je top 10 naar redactie@tardelli.nl

Meer van B.V.S.C?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie