Sport
BNNVARA

Anthony Nesty over zijn Olympische gouden medaille in 1988: 'Het was een groot moment voor Suriname'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anthony Nesty over zijn Olympische gouden medaille in 1988: 'Het was een groot moment voor Suriname'

Koptelefoon op, nietsvermoedend klaarstaan voor de start van de Quarantaine Quiz en daar hoor je opeens de zoetgevooisde stem van jouw idool: het overkwam Jaike Belfor in B.V.S.C. Niemand minder dan zwemlegende Anthony Nesty zette de wekker in Florida zodat hij het tegen haar kon opnemen.

In 1988 won Anthony Nesty de eerste Olympische gouden medaille voor Suriname. Op de 100 meter vlinderslag tikte hij als eerst de kant aan en groeide op slag uit tot een nationale held. In B.V.S.C. vertelt Nesty dat het een groot moment was voor hem en zijn familie, "maar het belangrijkste was, het was een groot moment voor Suriname."

'Alles is mogelijk'

Nu, 30 jaar later, in roert die medaille ook Jaike Belfor nog steeds tot tranen. Eerder in B.V.S.C. vertelt Belfor dat zij in 1988 in Suriname woonde. Het moment dat Nesty de medaille won staat in haar geheugen gegrift.

"Het was zo'n belangrijk moment op dat moment voor dat land. Iedereen ging de straat op, ik werd wakker gemaakt en moest het zien. Wat het ook doet met de identiteit van een land. Ik vond het prachtig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu ze haar idool aan de andere kant van de lijn hoort vult ze aan: "Ik was toen zelf al ook sporter, en om dan te zien dat iemand voor zo'n klein land met best wel weinig inwoners een gouden medaille wint op de Olympische Spelen, dan denk je als klein kind: 'alles is mogelijk'."

'Sport is hard werken'

Toen Nesty terugkeerde naar Suriname na zijn legendarische overwinning werd hij ontvangen door een mensenmassa op het vliegveld. Nesty: "Iedereen was trots, ik had de medaille gewonnen maar Suriname had de medaille ook gewonnen. Het was een goed moment."

Al 22 jaar is Nesty alweer verbonden aan de University of Florida. De laatste twee jaar is hij daar de hoofdcoach van het mannen zwemteam. Op de vraag of de Surinaamse zwemmers van nu wat gaan presteren op de Olympische Spelen zegt Nesty: "Ik hoop natuurlijk van wel. Maar, ze moeten natuurlijk wel de juiste begeleiding krijgen. Sport is hard werken. It takes dedication."

{podcast audio="126938" caption="Uitzending van 29 april 2020" }

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie