Sport
NOS

Schulting laat concurrentie kansloos op EK Shorttrack

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schulting laat concurrentie kansloos op EK Shorttrack

Suzanne Schulting heeft op imponerende wijze de Europese allroundtitel shorttrack veroverd. In Gdansk was ze op drie van de vier afstanden de sterkste. Itzhak de Laat pakte een bronzen medaille bij de heren.

Op de duizend meter ging ze fier aan kop, met in haar spoor landgenote Selma Poutsma. Schulting liet er opnieuw geen misverstanden over bestaan. Ze stelde met haar overwinning op de 1.000 meter het eindklassement veilig. De afsluitende superfinale reed Schulting om Poutsma aan de zege te helpen. De Nederlandse kwam als eerste over de finishlijn, maar had een duwtje gekregen van Schulting. Beide dames werden door de jury bestraft. Dat maakte voor Schulting niet uit, omdat ze al 102 punten had verzameld en haar eerste concurrente Anna Seidel slechts 55 punten had. Xandra Velzeboer en Selma Poutsma eindigden respectievelijk als zesde en zevende in het eindklassement.

Bij de mannen stond het weekend vooral in het teken van de terugkeer van Sjinkie Knegt op het hoogste niveau. Zo behaalde hij gisteren een bronzen medaille op de 1.500 meter. Vandaag was hij minder in vorm. Knegt bereikte de finale op de 1.000 meter niet en viel in de superfinale. De Laat had een beter kampioenschap. In de finale op de duizend meter knokte Semjon Jelistratov zich voorbij John-Henry Krueger en De Laat. In de superfinale werd De Laat tweede achter Pietro Sighel. Dat betekende dat Sighel en De Laat beiden 55 punten hadden. Omdat de superfinale leidend is, gaat De Laat naar huis met het brons. Jelistratov werd Europees kampioen met 71 punten.

Relays

Dylan Hoogerwerf, Jens van 't Wout, De Laat en Knegt wonnen de aflossing over 5.000 meter. Het Nederlandse team bleef Italiƫ, Rusland en Hongarije voor. Bij de vrouwen was er geen Nederlandse zege. Het team kwam ten val, maar reed op ruimte achterstand van Frankrijk wel naar de tweede plaats.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie