Sport
NOS

Nederlandse ploeg neemt vier langebaanschaatsers als reserve mee naar Peking

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse ploeg neemt vier langebaanschaatsers als reserve mee naar Peking

Vanwege de angst voor een mogelijk coronageval in de Olympische ploeg neemt Nederland twee mannen en twee vrouwen extra mee naar Peking voor het langebaanschaatsen. Wie dat zijn, is nog niet bekend.

Dat vertelt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, in NOS Langs de Lijn. "Samen met het NOC en het IOC kijken we of we reserves mee kunnen nemen. Zij mogen dan ook op het ijs, tot de eerste meeting op 4 februari", legt De Wit uit. "We gaan zometeen vlug door met vergaderen. Daarna gaan we de betrokken sporters en coaches inlichten."

Sociale isolatie

Voor de Olympische deelnemers gelden strikte coronamaatregelen. "Schaatsers worden angstig rond de uitbraak die er nu is. Ze zitten allemaal in sociale isolatie. Dat betekent dat ze thuis geen bezoek mogen ontvangen, online boodschappen moeten bestellen en alleen ritjes mogen maken naar de training en terug." Op 26 januari vliegt het grootste gedeelte van de ploeg naar Peking. "Als we morgen al het vliegtuig in zouden mogen om de bubbel in te gaan, dan zou ik het direct doen."

Alles voor de meeste kans op goud

Als een van de gekwalificeerde sporters in een vroeg stadium positief test, gaat de bond er alles aan doen om diegene toch op de Winterspelen te krijgen. "Alles voor de meeste kans op goud." Er wordt bij vervanging in eerste instantie binnen de huidige equipe gekeken. Daarna komen pas de reserves in beeld.

Het Nederlandse schaatsen behaalde bijna alle Europese titels tijdens het kampioenschap dit weekend in Heerenveen. "Onze Nederlandse sporters zijn goed op weg", vindt De Wit. "Er is heel hard gereden. Op elke titel moet je trots zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie