Sport
NOS

Europese titels voor Nuis, Leerdam, Schouten en vrouwenachtervolging

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese titels voor Nuis, Leerdam, Schouten en vrouwenachtervolging

De 500 meter voor mannen was de enige individuele afstand op de EK Afstanden in Heerenveen waar geen Nederlander wist te winnen. Piotr Michalski uit Polen was namelijk een honderdste sneller dan Marijn Scheperkamp (34,60 om 34,61).

De winnaar van de kortste afstand op het olympisch kwalificatietoernooi stond in zijn rit oog in oog met Daidai Ntab. Scheperkamp klopte zijn ploeggenoot opnieuw. Ntab ging wel naar huis met brons. Hij reed dan wel dezelfde tijd als Kai Verbij (34,76), maar bleek achter de komma sneller. Regerend Olympisch kampioen Havard Lorentzen uit Noorwegen werd vanwege een valse start gediskwalificeerd.

1.500 meter mannen

Kjeld Nuis heeft op de laatste dag van de EK Afstanden de 1.500 meter gewonnen. Eind vorig jaar wist de schaatser ook op deze afstand te winnen tijdens het OKT. Met de achtste tijd ooit gereden (1.43,60) klopte Nuis titelverdediger Thomas Krol (1.43,91). Nuis bekeek de rit van Krol met een grote glimlach op zijn gezicht. Allan Dahl Johansson uit Noorwegen pakte het brons. De derde Nederlander, Tijmen Snel, mag op de Olympische Spelen niet rijden, maar kon op de EK wel in actie komen. In de eerste rit moest hij solo rijden en kwam tot een tiende tijd (1.46,61).

Vrouwen

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten werkten alvast aan hun Olympische vorm. Het drietal reed een baanrecord op de ploegachtervolging. Noorwegen was blij met een zilveren medaille. Wüst had zich vervolgens teruggetrokken voor de 1.000 meter. Daarom mocht Femke Kok starten. En dat deed ze niet onverdienstelijk. Ze zette met 1.14,80 een prima tijd meer. Alleen Jutta Leerdam dook er ruim onder: 1.13,60. Hiermee won ze de Europese titel voor de tweede keer op een rij. Michelle de Jong werd zesde.

Massastart

Tot slot stonden er nog wedstrijden massastart op het programma in Thialf. Irene Schouten en Marijke Groenewoud waren een team bij de vrouwen. Het hele peloton reed zonder uitvalspoging naar de eindsprint. Groenewoud maakte tempo voor Schouten, die de winst greep. Groenewoud zag verder niemand meer naderen en kon nog tweede worden. Bij de mannen waren er meer aanvallen. Bart Swings uit België won de sprint voor de Zwitser Livio Wenger. Jorrit Bergsma werd zesde.

Ook deze Nederlanders stonden vrijdag en zaterdag op de hoogste trede van het podium: Femke Kok (500 meter), Thomas Krol (1.000 meter), Antoinette de Jong (1.500 meter), Irene Schouten (3.000 meter), Patrick Roest (5.000 meter), Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest (ploegachtervolging), Merijn Scheperkamp, Tijmen Snel en Kai Verbij (teamsprint). Er deden geen Nederlandse vrouwen mee aan de teamsprint.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie