Sport
NOS

Waarom staat het Poolse elftal bekend als 'de adelaars'?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom staat het Poolse elftal bekend als 'de adelaars'?

Tijdens dit EK voetbal onderzoekt NOS Met het Oog op Morgen de oorsprong van
de bijnamen van de Europese voetbalteams. Vandaag speelt Polen tegen Slowakije.
En die voetballende Polen staan bekend als "de adelaars". Wat is daar het verhaal achter?

"De Polen hebben in hun embleem een grote witte adelaar. Tijdens het communisme had die even geen kroontje, maar nu staat hij er weer met kroontje. De witte adelaar is dus het symbool van de Polen en daarmee onderscheiden ze zich dus ook van de Duitsers die een zwarte adelaar hebben", zegt Journalist Pieter van Os in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Kroontje

Achter dat kroontje zit volgens van Os nog een verhaal: "Die Oost-Europese landen moesten van hun communistische regering een hamer en sikkel op hun embleem hebben. Polen moest dat niet, maar ze moesten er wel het kroontje van de adelaar afhalen. Ze waren al geen monarchie meer, maar een kroontje, daar doen communisten echt niet aan. In 1990 hebben ze die direct teruggehaald. Je kan dus aan foto’s zien wanneer iemand voetbalde."

Gevoelig

Er is in Polen wel meer gevoeligheid rond de adelaar dan in Nederland rond de leeuw: "Er is vaker gedoe. In de aanloop naar hun eigen EK in 2012 dat ze samen met Oekraïne organiseerden, had de Poolse bond samen met Nike de adelaar onherkenbaar gemaakt. Ze hadden hem gestileerd omdat ze dachten dat het beter verkoopt en gaver en cooler is dan een ouderwetse adelaar. Maar dat trokken de Polen heel slecht. Een wedstrijd lang werd er in een vol stadion gebruld ‘waar is de adelaar, waar is de adelaar.’"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie