Sport
NOS

Tadic voorkomt met late strafschop uitglijder Ajax tegen verrassend RKC

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Tadic voorkomt met late strafschop uitglijder Ajax tegen verrassend RKC

Ajax heeft zondagavond ternauwernood drie punten overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Na de nederlaag van vorige week tegen Go Ahead Eagles verkeken de Amsterdammers zich in de Johan Cruijff Arena ook bijna op een strijdlustig RKC. Vlak voor tijd schoot aanvoerder Dusan Tadic Ajax naar de winst: 3-2.

Ajax toonde donderdag in de gewonnen bekerwedstrijd tegen AZ (0-2) herstel na de uitglijder bij Go Ahead Eagles (1-0 nederlaag). Maar tegen RKC lieten de Amsterdammers opnieuw zien niet in een grootse vorm te verkeren. Toch bereikte Ajax, zonder Noussair Mazraoui en Jurriën Timber, de pauze met een comfortabele voorsprong dankzij twee goals van Sébastien Haller.

Nadat RKC-doelman Issam El Maach eerder een kopbal van Haller pareerde en een schot van Daley Blind net naast zag vliegen, werd hij na ruim een half uur spelen van dichtbij gepasseerd door Haller. Na een fraaie actie van Ryan Gravenberch bediende Antony de topscorer van de Eredivisie. Vier minuten later was de international van Ivoorkust weer trefzeker. Op aangeven van Steven Berghuis volleerde Haller de bal langs El Maach.

Ontsnapping

RKC beet ondanks de achterstand wel van zich af in Amsterdam en had Ajax voor de goals van Haller al twee keer gewaarschuwd. Jens Odgaard zag zijn schot voorlangs gaan en de kopbal van Michiel Kramer werd over het doel getikt door Andre Onana. De keeper uit Kameroen had kort na rust geen antwoord op een tweede inzet van Kramer, die door Odgaard de diepte in werd gestuurd en beheerst afrondde.

Odgaard was niet lang daarna ook betrokken bij de 2-2. De Deen was Devyne Rensch en Blind te slim af en bediende de toegesnelde Richard van der Venne, die de gelijkmaker binnen schoot. Ajax ging vervolgens op jacht naar een bevrijdende derde goal. El Maach én de paal (bij Haller) stonden aanvankelijk in de weg, maar twee minuten voor tijd schoot RKC-verdediger Luuk Wouters de thuisploeg te hulp. Met zijn tackle op Antony bezorgde hij de koploper in de Eredivisie een strafschop. Tadic ging achter de bal staan en voorkwam met de 3-2 een nieuwe klap voor Ajax in de titelrace.

Concurrentie

PSV won eerder op de dag met 3-1 van Heracles Almelo en blijft tweede, op twee punten van Ajax. Nummer vier AZ zegevierde met 1-3 bij NEC. Jesper Karlsson (twee) en Hakon Evjen vonden het net voor de ploeg uit Alkmaar. AZ loopt door de zege in Nijmegen in op nummer drie Feyenoord, dat zaterdag gelijkspeelde tegen FC Groningen (1-1). AZ heeft één punt minder dan de Rotterdammers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie