Sport
KRO-NCRV

Marathon Rotterdam zet tegen hitteberoertes koelbad in bij finish

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marathon Rotterdam zet tegen hitteberoertes koelbad in bij finish

Bij de finish van de marathon van Rotterdam staat komende zondag voor het eerst een koelbad voor hardlopers met een hitteberoerte. Dat vertelt directeur Mario Kadiks in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. De organisatie geeft hiermee gehoor aan de dringende oproep van onderzoekers om ieder hardloopevenement uit te rusten met een koelbad.

Wat is de kunst van het marathonlopen? - deel 2

Na de Dam tot Damloop van 2016 overleed een 25-jarige deelnemer aan de gevolgen van een hitteberoerte. Onderzoeksprogramma Zembla wijdde eind februari een uitzending aan de dood van deze hardloopster. In de uitzending riepen deskundigen op om koelbaden te plaatsen bij hardloopevenementen.

Inferieure technieken

Directeur Mario Kadiks van evenementenorganisatie Golazo zegt wel dat het bestaande protocol van koelen met ijs en koude handdoeken ook een goede methode is. Maar onderzoekster en fysioloog Maria Hopman van het Radboud UMC in Nijmegen bestrijdt dat. "Dat zijn absoluut inferieure technieken om te koelen in vergelijking met een koudwaterbad. Juist wanneer je een hardloper hebt met een hitteberoerte dan helpt een icepack of een natte handdoek totaal niet."

Schade aan organen

Volgens Hopman zou ieder hardloopevenement uitgerust moeten worden met een koelbad om hitteberoertes of de gevolgen daarvan te voorkomen. Bij een hitteberoerte is er sprake van een extreem hoge lichaamstemperatuur boven de 40 graden. Hopman: "Dan kom je te overlijden als er niet heel gauw ingegrepen wordt. Heel veel processen in je lichaam lopen dan niet meer goed. Je gaat bijvoorbeeld heel veel stolsels aanmaken, die komen vervolgens in je bloedbaan waardoor je organen gaan uitvallen."

Met een koelbad koelt het lichaam tien keer zo snel af dan normaal. In tien minuten daalt de lichaamstemperatuur zo’n drie tot vier graden. Volgens Hopman zijn hitteberoertes hiermee te voorkomen of kan de schade aan organen worden beperkt.

Golazo is naast de marathon van Rotterdam ook verantwoordelijk voor andere hardloopevenementen zoals de marathon van Eindhoven en de 4Mijl van Groningen. Volgens Kadiks is een koelbad nog niet opgenomen in de standaardprocedure van alle hardloopevenementen en zal per keer gekeken worden of er een koelbad aanwezig zal zijn.

Op 11 april komen verschillende betrokken partijen in een expertgroep bij elkaar om te praten over hun ervaringen met koelbaden. Zowel Maria Hopman als Golazo zullen hierbij aanwezig zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie