Sport
KRO-NCRV

'Beslissingsmoment doorgaan Olympische Spelen 60 dagen voor de start'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beslissingsmoment doorgaan Olympische Spelen 60 dagen voor de start'

Vooralsnog gaan de Olympische Spelen deze zomer gewoon door, liet Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comitée (IOC) eerder weten. Technisch directeur Maurits Hendriks van het NOC*NSF zegt in Spraakmakers dat hij heeft gehoord dat het moment om te bepalen of de Spelen wel of niet doorgaan, 60 dagen voor de start ligt.

"Ergens komt er een moment dat iemand op een knop moet drukken: gaat het door of niet door vanwege alle consequenties." Die beslissing zou zo'n 60 dagen voor de start van de Spelen gemaakt gaan worden, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Hendriks begrijpt de huidige positie van het IOC, waarbij de keuze wordt uitgesteld. Hij benadrukt dat er wereldwijd nog geen consensus is over waar de situatie met het coronavirus naartoe gaat, de belangen van Japan dat veel heeft geïnvesteerd, maar ook het perspectief dat een grootschalig sportevenement kan bieden als 'lichtpunt' voor de samenleving.

Kwalificaties gaan niet door

Een aantal Nederlandse sporters moet zich nog kwalificeren voor de Spelen, maar reguliere kwalificaties zitten er volgens Hendriks niet meer in. "Nu nog sporters de mogelijkheid voorhouden om zich ergens in de wereld fysiek te kwalificeren, dat moment is voorbij."

Dat heeft Hendriks ook teruggekoppeld aan het IOC. De kwalificaties zullen mogelijk achter een vergadertafel bepaald worden. "Ik ben bang dat het daarop uitkomt." Het IOC heeft vastgesteld dat dan gekeken wordt naar de geleverde prestaties over een reële termijn van bijvoorbeeld 12 maanden, om politieke besluiten te voorkomen.

Invloed op de Nederlandse sporters

Voor de Nederlandse sporters heeft dat verschillende gevolgen. De judovrouwen hebben zich nog niet gekwalificeerd, maar door de algemene hoge plek op de ranglijst is daar over het algemeen één plek voor Nederland. Die plek moet binnen Nederland nog vergeven worden.

De waterpolovrouwen zijn nog niet zeker van een plek, waardoor de Internationale Federaties (Fina) de keuze moeten maken. "Waar gaat de Fina naar kijken? Naar het laatste WK? Dat zou voor onze vrouwen niet goed uitpakken. Of kijken ze naar het prestatieniveau van dat team over de laatste 12 maanden, dan staan onze vrouwen er weer een stuk beter voor."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie