Sport
KRO-NCRV

Oplossingen voor een leeg voetbalstadion: start de geluidsband!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplossingen voor een leeg voetbalstadion: start de geluidsband!

In Duitsland is de Bundesliga dit weekend hervat. Zonder publiek. De spelers van Dortmund bedankten na afloop van de wedstrijd toch de 'Gelbe Wand', waar de harde kern normaal staat. Tv-recensent Arjen Fortuin. "Dit laat zien hoe totaal belachelijk door voetballen zonder publiek is."

Thorgan Hazard verlaat het veld na de wedstrijd division Bundesliga

De tribune bij de voetbalwedstrijd Dortmund – Schalke was dit weekend leeg. Toch rende de spelers na de wedstrijd naar 'het publiek' om hen te bedanken. Fortuin vond het vreemd om te zien dat de spelers hetzelfde deden wat ze normaal voor een uitzinnige menigte doen, maar zag later ook de charme.

"Het laat zien wat de verbeelding vermag." Ergens in Dortmund zitten namelijk 80 duizend fans die zich zitten te verbijten omdat ze bij de wedstrijd hadden willen zijn.

Juichen op 1,5 meter

Parool-hoofdredacteur en voetbalfanaat Ronald Ockhuysen vond het een mooi gebaar. Het viel hem ook op dat er anders werd gejuicht. Hij zag huppeltjes en handgebaren om op 1,5-meter tóch de doelpunten vierden.

Geluidsband

Hij vond het geroep van de trainers over het lege veld wat kaal klinken op televisie. “Er gaan ideeën op om te kijken of er een geluidsband onder gezet kan worden, net als in videogames van de Playstation.”

Knopjes boe-geroep

Fortuin hoorde geluiden dat er een systeem moet komen waarbij een selectie thuiszittende supporters op een knopje kan drukken. Dat er bijvoorbeeld een knop is waarmee je kan uitfluiten, boe-roepen of juichen en dat dit dan ook te horen is in het stadion.

Spraakmaker Fréderique Spigt is sceptisch: "Dan zul je zien dat dat systeem wordt gehackt en dan krijg je spreekkoren."

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Arjen Fortuin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie