Sport

Noodkreet judoka Grol richting NOC*NSF: 'Maak van Papendal vesting'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodkreet judoka Grol richting NOC*NSF: 'Maak van Papendal vesting'

[NOS] Henk Grol maakt zich zorgen. Hij is in voorbereiding op de EK judo van volgende week, maar vlekkeloos verloopt dat allerminst. Door de coronaregels en thuisquarantaine van zijn trainingsmaten is zijn voorbereiding flink verstoord.

#12 - Dankzij zijn vriendin gooit judoka Henk Grol zijn medailles niet meer weg - NOS Olympische podcast

Grol spreekt zijn frustratie uit in de NOS Olympische podcast. "Ik train momenteel met zeven of acht jongens op Papendal. Zes van hen waren bij een voorbereidingstoernooi en moesten na afloop negen dagen in quarantaine. Dus is er nog maar één trainingsmaat over. Daar train ik nu mee."

"Ik ben woest. Ik kan met fysieke training wel een en ander opvangen, maar uiteindelijk moet ik gewoon judoën om goed te zijn in judo."

Beluister onze Olympische podcast

De NOS Olympische Podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan bij de sporter thuis in op het leven als topsporter en de voorbereiding op de Spelen.

Eerder in deze serie spraken we onder anderen met:

judoka Noël van van 't End
zeilster Lobke Berkhout
turner Bart Deurloo
bmx'er Twan van Gendt
atlete Anouk Vetter

Grol heeft daarom een dringend verzoek aan sportkoepel NOC*NSF luidt: "Als ik NOC*NSF was, zou ik van Papendal een vesting maken: alleen topsporters erin laten, de rest afsluiten en fulltime testen! En het protocol voor quarantaine moet eraf."

"Bij judo werken we met een kleine ploeg, die wil meedoen aan voorbereidingswedstrijden. Dat snap ik, maar vervolgens is 90 procent van mijn trainingsmaten weg. Waardoor ik zelf twee weken niet meer kan trainen."

Carrière voorbij

Omdat het niet voor het eerst is dat zijn trainingen stilliggen en het ook niet voor het laatst zal zijn, hoopt Grol dat NOC*NSF actie onderneemt: "Als we niet kunnen trainen, gaan we ook niet presteren in Tokio. Dan is mijn carrière gewoon voorbij."

De moeilijke omstandigheden in het judo zijn niet het enige waar Grol in de podcast over praat. Het gaat ook over de sportschool die hij samen met zakenpartners runt. Al is dat soms net zo'n hoofdpijndossier. Grol vindt er afleiding van het topsportleven.

Zijn topsportmentaliteit komt er ook van pas. "Het gaat niet altijd vooruit en omhoog. Ondernemen is niet altijd makkelijk, dat heb ik wel geleerd. Het ging heel goed, tot de corona kwam. We leven met de dag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We zijn nu geopend. Eventueel komt er nog een lockdown. Je houdt met allerlei scenario's rekening. Ik kijk naar de kansen die er nu zijn. Het enige waar je momenteel naartoe kan, is de sportschool. Je probeert dingen te bedenken. Dat vind ik leuk om te doen."

Maar er zijn ook momenten dat die topsportmentaliteit hem in de weg zit. "Af en toe ben je net een politieagent. Daar ben ik helemaal niet goed in. Ik kom uit de topsport. Dus links is links, rechts is rechts, niet er tussenin."

"Klanten proberen gewoon dingen voor elkaar te krijgen. Dat ben ik helemaal niet gewend. En omgaan met personeel vind ik ook moeilijk, dat moet ik echt leren."

Armstrong en Jordan

Verder vertelt hij over hoe hij - op weg naar wat zijn vierde Olympische Spelen moeten gaan worden - met bewondering kijkt naar Lance Armstrong en Michael Jordan en praat hij over zijn grote hobby: zeevissen.

En een bijzonder verhaal over een WK-medaille. Die hij weggooide, maar ook weer terugkreeg. Hoe dat zit, hoor je hier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie