Sport
NOS

Judoka Frans de Wit: 'In de komende jaren nog beter worden richting Parijs'

  1. Nieuwschevron right
  2. Judoka Frans de Wit: 'In de komende jaren nog beter worden richting Parijs'

Judoka Frank de Wit (25) droomde van een medaille in zijn gewichtsklasse tot 81 kilogram, maar strandde dinsdag in de achtste finales tegen de Duitser Dominic Ressel. De Wit is nu al vastberaden om over drie jaar op de Spelen in Parijs beter voor de dag te komen. De Heemskerker maakt zich in Tokio op voor de teamwedstrijd van Nederland. De competitie met gemengde teams start zaterdag tegen Oezbekistan.

Video niet beschikbaar

De Wit vertrok als nummer vijf op de wereldranking en winnaar van brons op het WK in juni naar Japan en leek een grote medaillekandidaat in het judotoernooi voor mannen tot 81 kilogram. In de eerste ronde rekende hij nog af met Peniamina Percival uit Samoa, maar de Duitser Ressel was in de achtste finales na een golden score te sterk voor De Wit. Hij werd in de verlenging op zijn billen gegooid, waarna de videoscheidsrechter een score toekende omdat De Wit zijn val opving door zijn handen op de mat te plaatsen.

Nachtmerries

Een paar dagen na de uitschakeling speelt de partij tegen Ressel nog steeds door het hoofd van De Wit, zegt hij bij RadiOlympia in gesprek met presentatoren Wouter Bouwman en Suse van Kleef. "Nee, ik heb nog niet lekker geslapen. Of ik nog droom over mijn partij? Nou, dat zijn meer nachtmerries dan", zegt De Wit met een glimlach. "Maar we hebben zaterdag nog de teamcompetitie. Hopelijk kunnen we daarin verrassen en alsnog een medaille mee naar huis nemen."

Het judotoernooi begon nog voorspoedig voor De Wit. "Ik voelde me ook goed. Ik wist dat de tweede partij lastiger zou worden dan de eerste. Maar ik ging er met veel vertrouwen in. Ik sta vijfde op de wereldranglijst en mijn tegenstander tiende. Ik heb de beelden van het beslissende punt al een keer teruggezien, ja. Ik wist ook meteen dat het over was. Je hoopt op wat geluk. Maar judo blijft ook een jurysport. De videoscheids keek er twintig, dertig seconden naar. Het leek wel drie uur te duren. Maar het was een terechte beslissing. Ik hoef daar niet over te zeiken."

Op naar Parijs

Voor De Wit eindigde zijn tweede Spelen (in Rio 2016 werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld) in de tweede ronde. "Ik was in Rio pas twintig jaar jaar en heb best veel stappen gemaakt in de afgelopen vijf jaar. Ik won in juni brons op het WK en ging als nummer vijf van de wereld naar Tokio. Maar blijkbaar heb ik toch niet genoeg geleerd. Ik ga sowieso door naar de Spelen in Parijs. Ik wil in de komende jaren nog beter worden", aldus de judoka uit Heemskerk.

Dat het judotoernooi in Tokio plaatsvond in de legendarische Budokan, waar Anton Geesink in 1964 goud won, vond De Wit speciaal, maar hij stond daar ook niet teveel bij stil. "Natuurlijk is heel mooi om juist hier, in Japan, te judoën. Het is alleen jammer dat er geen publiek bij is. Maar ik ben ook niet heel sentimenteel. Het is mooi dat Geesink hier goud won, maar voor mij zijn de Spelen sowieso heel mooi te zijn, waar ze ook plaatsvinden."

Henk Grol

De Wit hoopt Japan nog met een medaille te kunnen verlaten. Dat moet dan gebeuren bij het toernooi met de mixed teams, waarin mannen en vrouwen in meerdere gewichtsklassen tegen elkaar strijden. De Nederlandse judoka's pakten tot dusver met Sanne van Dijke één keer brons. "Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Voor mij is het toernooi ook een grote teleurstelling geworden. Dat Sanne nog een medaille heeft gehaald is zeker goed voor het Nederlandse judo."

Op het moment dat De Wit werd geïnterviewd moest judoka Henk Grol (36) nog in actie komen bij de mannen boven de honderd kilogram. Grol, die brons pakte op de Spelen van 2008 en 2012, ging vrijdagochtend in de eerste ronde onderuit. De Wit had zijn landgenoot meer gegund tijdens zijn laatste deelname aan de Spelen. "Ik kan me nog herinneren dat ik als jong pikkie met Henk op de foto ben geweest en dat hij mij een medaille omhing. Henk is altijd een voorbeeld voor mij geweest", besluit De Wit.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie