Sport

Vandaag in de Tour de France: de muur van Bretagne

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: de muur van Bretagne

Na vandaag verlaat de Tour de westkust van Frankrijk maar niet voordat de Muur van Bretagne overwonnen is. We starten in Brest, om 13.25 uur. Vervolgens legt het peloton 181 kilometer af en op het einde vangen we mogelijk een eerste glimp op van hoe sterk de klassementsrenners zijn.

De etappe mag je vlak tot heuvelachtig noemen. Een ding is zeker: het eindigt niet met een sprintersbal. Net als gisteren heeft de etappe wat weg van een voorjaarsklassieker, eentje met een schitterend slot.

De Muur van Bretagne

Tot twee keer toe moeten de renners in de laatste 16 kilometer de Muur van Bretagne bedwingen, twee kilometer klimmen met een stijgingspercentage van gemiddeld 6,9% procent. Het is geen monster van een berg. Wel een uitgelezen kans voor klassementsrenners om de concurrentie een klein tikje uit te delen. En dus spannend!

Kanshebbers voor de overwinning moeten over de kwaliteiten van zowel een aanvaller als een klimmer beschikken. De liefhebber van de sport denkt dan meteen aan de Spanjaard Alejandro Valverde. In het peloton is er eigenlijk niemand die over een betere zogeheten punch beschikt. Of toch Julian Alaphilippe.

De gele trui

Als het laatste woord inderdaad aan de mannen van het klassement is vandaag, dan stel je automatisch de vraag of de gele trui morgen om de schouders van iemand anders hangt. Die kans is aanwezig.

De huidige drager van de gele trui Greg van Avermaet is geen berggeit pur sang, maar een muur als deze kan hij wel bedwingen. Of hij het net zo snel weet te doen als de mannen die op zijn hielen zitten in het klassement valt te bezien. Maar de gele trui heeft voor de renners iets magisch. Ze doen er alles aan deze zo lang mogelijk in bezit te houden.

Waar luister jij Radio Tour de France?

Radio Tour de France-presentator Robbert Meeder is benieuwd waar jij gaat luisteren. Op de camping in Frankrijk? Op het strand in Thailand? Laat het ons weten!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}
Ster advertentie
Ster advertentie