Naar homepage
Sport

Ranomi Kromowidjojo: 'Ik heb mijn beste race nog niet laten zien'
Omroep MAX

foto: Ranomi Kromowidjojofoto: Ranomi Kromowidjojo
  1. Nieuwschevron right
  2. Ranomi Kromowidjojo: 'Ik heb mijn beste race nog niet laten zien'

Drievoudig Olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo had deze zomer nog één keer alles uit de kast willen halen voor een vierde Olympische titel. Ze gelooft namelijk dat ze haar top nog niet bereikt heeft. "Ik heb mijn beste race nog niet laten zien."

Dat zei Kromowidjojo zondag op De Perstribune van MAX. Voor de 29-jarige zwemster was zeker het begin van de lockdown een moeilijke periode. Het ene na het andere zwemtoernooi zag ze één voor één wegvallen.

"Dat was emotioneel", volgens Kromowidjojo. "In februari hadden we net een zwaar trainingsblok gehad om in april in topvorm te zijn voor het Olympisch Kwalificatietoernooi."

Visualiseren

Sinds drie weken kan Kromowidjojo weer gedeeltelijk trainen. Maar de zware trainingen die ze al heeft gehad zorgen voor opgebouwde spanning. "Je lijft hunkert naar explosiviteit." Om toch gevoel met het zwemmen te behouden visualiseert Kromowidjojo veel. "Dan beeld ik me in hoe ik borstcrawl zwem en een keerpunt maak." Maar het gaat nog verder dan dat inbeelden. "Ik ruik de chloorlucht en ik voel ook echt de druppels water op m'n lijf."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Water is voor Kromowidjojo zo belangrijk dat ze zelfs het Chinese teken voor water heeft laten tatoeëren. Maar het laten zien van die tattoo in de uitzending ging niet helemaal vlekkeloos.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Olympisch kampioen

Ranomi Kromowidjojo won in 2008 op de Spelen van Peking goud op de 4x100 meter vrije slag estafette met de damesploeg. Vier jaar later in 2012 beleefde ze haar grote gloriemoment door twee keer goud te winnen in Londen, op de 100 en 50 meter vrije slag. Volgend jaar moet daar in Tokio nog een gouden medaille bij komen als het aan Kromowidjojo ligt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie