Sport
EONOS

Sportforum: 'De eredivisie is de allerleukste competitie ter wereld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'De eredivisie is de allerleukste competitie ter wereld'

"De eredivisie is de allerleukste competitie ter wereld." Na een weekend vol spektakel en doelpunten op de Nederlandse voetbalvelden doet VI-journalist Marco Timmer deze uitspraak in het Sportforum. Het is echter niet alleen een lofzang, maar ook een verwijt.

Met uitslagen als 6-2, 5-1, 3-2 en 4-1 viel het in de voorbije speelronde wel heel erg op, maar aan doelpunten is er in Nederland eigenlijk zelden een gebrek. Dat is geen toeval vinden ook Jan Roelfs (NOS) en Thijs Zonneveld (AD).

"We zijn gewoon ontzettend aanvallend ingesteld", zegt Roelfs. "Dat heeft met onze cultuur te maken. Er zijn nauwelijks teams die denken: we gaan even lekker achterover leunen."

Maar Timmer wijst erop dat wat hem betreft de belangrijkste verklaring voor die ongewone uitslagen gezocht moet worden in het gebrek aan ervaren spelers. "De grote spelers die vroeger nog in de eredivisie speelden, zijn nu allemaal weg."

"Voorheen bleven goede spelers langer in Nederland voor ze naar het buitenland vertrokken. Dat is niet meer, het is nu jong. En hoe jonger, des te meer fouten. Dus dan krijg je veel goals te zien", aldus Timmer.

Roelfs: "Dat klopt. Sven Botman is een voorbeeld van een jonge speler die een traditioneel goede verdediger is. Maar daar zie je er te weinig van."

Zonneveld: "Dat ligt aan de opleiding, want die spelers komen niet door de opleiding. Je moet aan de bal heel goed zijn en een inspeelpass hebben. Je komt in Nederland niet bij een profclub terecht omdat je je man kan uitschakelen."

Vuelta

In het Sportforum komt ook de Vuelta-winst van Primoz Roglic ter sprake. Voor de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma uiteraard reden om de vlag uit te hangen, maar ondanks de Nederlandse inbreng van sponsor en ploeggenoten is het geen zege die Nederland vervult van trots.

"Nee, het komt niet bij mij binnen", stelt Roelfs. "Voor mij, als buitenstaander, is wielrennen toch meer een individuele sport."

'Een beetje gek'

In die uitspraak kan Zonneveld zich slechts ten dele vinden. "Het hangt er ergens tussenin. Het is niet individueel, maar ook geen echte teamsport. En toch is het wel een beetje gek. Want als Dusan Tadic scoort, juicht geen Ajax-fan ietsje minder omdat hij geen Nederlander is."

Timmer: "Het heeft vooral te maken met de ploegen die zomaar ontstaan en ook weer verdwijnen. Ajax bestaat ruim honderd jaar. Die fans juichen voor het shirt. In het wielrennen is er geen clubgevoel."

Zonneveld: "Dat is ook het grote probleem in het wielrennen. Als een sponsor de stekker eruit trekt, blijft er niet veel meer over dan een paar bussen met wat stickers erop."

Discussie

De wielerjournalist voorspelt daarom vast welke discussie er volgend jaar richting en misschien ook wel tijdens de Tour de France gevoerd zal worden in Nederland.

"Wat nou als straks blijkt dat Roglic een klein beetje beter is dan Tom Dumoulin? En dat is heel goed denkbaar. Ik ben benieuwd hoe het Nederlandse publiek gaat reageren als Jumbo-Visma voor Roglic gaat rijden in plaats van voor Dumoulin. Dat wordt in de aanloop naar de Tour echt een ding."

Ster advertentie
Ster advertentie