Sport
NOS

Evenepoel maakt veel indruk in Vuelta, Meintjes pakt dagzege

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Evenepoel maakt veel indruk in Vuelta, Meintjes pakt dagzege

Remco Evenepoel zit in een zetel na anderhalve week Ronde van Spanje. De Belg van Quick Step Alpha Vinyl reed de concurrenten voor het algemeen klassement allemaal uit het wiel in de steile slotklim naar Les Praeres. Louis Meintjes was de sterkste renner van de kopgroep en greep de dagzege.

In de etappe van vandaag stonden de renners vijf beklimmingen te wachten. De laatste klim begon op slechts vier kilometer van de eindstreep, maar haalde stijgingspercentages van wel 24 procent. De laatste meters waren daarnaast onverhard.

Een negen renners tellende kopgroep reed de hele dag vooruit. Vlak voor de berg naar Les Praeres kozen Samuele Battistella en Jimmy Janssens met zijn tweeën het ruime sop. Toen de klim eenmaal bezig was, verloren zij terrein. Zuid-Afrikaan Meintjes was de sterkste klimmer van het negental en ging er op en er over. De renner van Intermarché-Wanty Gobert zegevierde.

Roglic heeft het moeilijk

In het peloton hielp Julian Alaphilippe zijn kopman Evenepoel. Op het moment dat de wereldkampioen zijn werk moest staken, gooide de Belg het tempo omhoog. Een voor een moesten de klassementsrenners hem laten gaan. Drievoudig winnaar Primoz Roglic had niet de vorm en zag Juan Ayuso, Enric Mas en Carlos Rodriguez van zich weg rijden.

Evenepoel kwam 1.33 na Meintjes als vierde van de dag over de finish. Ayuso was de eerst volgende op 2.09. Mas en Rodriguez volgden op 2.18, Roglic op 2.26. Na negen etappes in de Vuelta heeft Evenepoel een voorsprong van 1.12 in het algemeen klassement op Movistar-coureur Mas. Roglic blijft derde op 1.53. Maandag houdt het peloton een dag rust.

Vuelta: Etappe 9

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie