Sport
NOS

Eredivisievoetballer verdacht van 'spotfixing' na gele kaart, politie doet onderzoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eredivisievoetballer verdacht van 'spotfixing' na gele kaart, politie doet onderzoek

Een speler uit de Eredivisie wordt ervan verdacht dit seizoen bewust een gele kaart te hebben uitgelokt, zodat hij of anderen hier geld mee konden verdienen op de gokmarkt. Dat bevestigt de politie na vragen van de NOS. De voetballer zelf zegt van niets te weten.

Eén gokker heeft, door 3000 euro in te zetten op deze gele kaart, zo'n 13.000 euro gewonnen. Twee andere gokkers verdienden er zo'n 1000 euro mee, blijkt uit onderzoek van de NOS voor NPO Radio 1.

De politie wil over het onderzoek weinig kwijt. Op basis van het eigen onderzoek is bij de NOS bekend om welke speler, gele kaart en verdachte gokpatronen het gaat. Omdat het strafrechtelijke onderzoek nog in een vroeg stadium zit, en er nog niet is besloten om tot vervolging over te gaan, heeft de NOS besloten de naam van de speler niet te publiceren.

Unieke zaak

Na een eredivisiewedstrijd meldden verschillende internationale partijen uit de gokindustrie aan Nederlandse autoriteiten dat er verdachte gokpatronen waren gezien die wezen op spotfixing. Dat is een vorm van matchfixing waarbij opzettelijk een handeling in een wedstrijd wordt verricht, zoals een penalty veroorzaken of een gele kaart krijgen, om daar geld mee te verdienen.

"We nemen het heel serieus", zegt een woordvoerder van de politie. "Zodra de signalen bij ons zijn binnengekomen zijn we een onderzoek gestart." De politie onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie of hier sprake is van oplichting en wie er precies gedupeerd zijn.

Volgens de politie is het een unieke zaak. In het buitenland zijn er afgelopen jaren diverse gevallen van spotfixing onderzocht, maar in Nederland gebeurde dit niet eerder. Als het OM besluit om tot vervolging over te gaan, dan is het ook de eerste keer dat er een matchfixingzaak in Nederland voor de rechter komt.

Reactie KNVB en voetballer zelf

De signalen uit de gokmarkt hebben eerder dit jaar ook de KNVB bereikt, waarna de bond eveneens een onderzoek is gestart. "De KNVB is op de hoogte van deze zaak. We kunnen niet ingaan op specifieke gevallen en zullen altijd het onderzoek van politie of OM moeten afwachten", aldus een woordvoerder.

De speler zelf zegt tegen de NOS zich van geen kwaad bewust te zijn. In de wedstrijd kreeg hij een gele kaart voor een onhandige en onnodige overtreding, concludeert hij achteraf. "Maar ik heb wel eens gekkere overtredingen gemaakt." Hij zegt geen enkel idee te hebben waarom meerdere gokkers grotere bedragen op zijn gele kaart hebben ingezet.

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers reageert in NOS Langs de Lijn op deze zaak:

De foto bij dit verhaal is een illustratie van een gele kaart. Het gaat in dit geval niet om specifiek deze gele kaart.

Onderzoek Matchfixing

De NOS doet voor NPO Radio 1 onderzoek naar matchfixing in Nederland. Wil jij reageren op dit verhaal of heb je een tip? Mail de makers: guido.van.gorp@nos.nl en ben.meindertsma@nos.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie