Sport
NOS

Jeugd is dol op shorttrack: 'Altijd spanning en het gaat hard'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugd is dol op shorttrack: 'Altijd spanning en het gaat hard'

Shorttrack wordt steeds populairder. "Altijd spanning en het gaat hard", zeggen jonge leden van Indoor Hardrij Club Leiden (HCL) in een reportage in het NOS Radio 1 Journaal.

De populariteit wordt aangejaagd door de olympische successen van Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Sjinkie Knegt. "Je hebt speciale schaatsen, hoog en schuin, zodat je lekker kunt hangen in de bochten", zeggen kinderen op de club.

Hard en tactisch schaatsen

Ze sporten heel dicht bij elkaar op een '30/60-ijsvloer' die ook geschikt is voor ijshockey en kunstschaatsen. En ze krijgen allerlei aanwijzingen: mooi diep zitten, armen laten hangen. Een jonge shorttracker zegt: "Ik houd van hard en tactisch schaatsen, om mensen heen, tussen mensen door."

De groeiende populariteit van shorttrack gaat niet ten koste van het enthousiasme voor het langebaanschaatsen. Een goed voorbeeld daarvan is Jenning de Boo, een langebaanschaatser die zijn carrière begon als shorttracker.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie