Sport
NOS

Geen oortjes tijdens 'Super-WK' wielrennen: 'Zeker op het parcours in Glasgow is dat een gemis'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen oortjes tijdens 'Super-WK' wielrennen: 'Zeker op het parcours in Glasgow is dat een gemis'

Mathieu van der Poel heeft in Glasgow de wegrace gewonnen en is wereldkampioen, 38 jaar na de titel van Joop Zoetemelk. De 28-jarige Nederlander kwam solo over de finish. Zonder communicatie-apparatuur, net als Zoetemelk in 1985. Oortjes zijn namelijk niet toegestaan op dit 'Super-WK'. Hoe lastig is dat?

Video niet beschikbaar

Bondscoach Koos Moerenhout, lachend: "Dat is voor mij niet zo moeilijk, ik rijd er gewoon achteraan - dat is mijn job." Dan serieus: "Maar voor de renners is dat wel een uitdaging, omdat die gewend zijn het hele jaar met communicatie te rijden."

Dus was het in Schotland nog belangrijker om als compacte groep te rijden, vertelde de bondscoach. Dat vergde aanpassingen. "En zorgen dat je als ploeg nooit het overzicht verliest. Dat gebeurt hier op het parcours in Glasgow makkelijk.

'Zeker op een parcours als deze is het een gemis'

"Op zo'n parcours is pech best een grote factor", vertelde studio-analist Michiel Elijzen. "Om maar een voorbeeld te noemen: als je een lekke band hebt, kun je dat normaal gesproken via de radio zeggen tegen, in dit geval, Koos. Hij kan dan vanuit zijn positie in de karavaan alvast richting het einde van het peloton rijden. Als je geen communicatie hebt, moet je je laten afzakken en je hand omhoog doen. De jury moet Koos dan oproepen."

Efficiƫnt is dat zeker niet. "Dus er gaat nogal wat tijd verloren. Zeker op een parcours als deze is dat een gemis."

Bekijk de reactie van bondscoach Moerenhout op WK-goud Van der Poel:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie