Sport
KRO-NCRV

Jansma maakt zich zorgen over Wesley Sneijder: 'Hij heeft te maken met het zwarte gat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jansma maakt zich zorgen over Wesley Sneijder: 'Hij heeft te maken met het zwarte gat'

Deze week verschijnt de biografie Sneijder over de oud-topvoetballer Wesley Sneijder. Sportjournalist Kees Jansma schreef op verzoek het verhaal van de voetballer op. Jansma maakt zich zorgen over de toekomst van het 'straatschoffie' uit Ondiep, zegt hij in Spraakmakers. "Hij heeft wel degelijk te maken met het clichématige zwarte gat."

Sneijder wil na jaren topsport rustig afbouwen en genieten van het leven. "Ik ben zijn vader niet", zegt Jansma, "maar blijf niet te lang nagenieten", is zijn advies.

'Zo ver is hij nog niet'

Zoals bij zoveel topsporters ziet hij ook bij Sneijder de worsteling van een leven na de topsport. Ook Sneijder deelt die zorgen over zijn toekomst, zegt Jansma. "Hij moet op zoek naar iets nieuws."

Spelers van dat niveau worden vaak oefenmeester, zegt Jansma. "Hij zou op termijn wel trainer willen worden, maar dan moet hij wel aan de slag. Zover is hij nog niet."

De biografie wordt zaterdag officieel gepresenteerd, maar deze week lekte al wat verhalen uit. Zo is Sneijder openhartig over zijn gestrande huwelijk met Yolanthe Cabau en zijn feestgedrag en drankgebruik die hieraan ten grondslag liggen.

Grote clubs

Sneijders leven wordt al vanaf jonge leeftijd beheerst door voetbal. Vanaf zijn zevende speelt hij bij de jeugd van Ajax en vanaf zijn 18e jaar gaat het écht los. Hij speelt in het eerste van Ajax en daarna volgen al die successen bij topclubs zoals Real Madrid, Inter Milan (waar hij de Champions League mee won), Galatasaray, Nice en nog een kort avontuur in Qatar.

3 miljoen netto

Het hele gezin Sneijder stond in het teken van het talent van Wesley en Ajax. Met geleend geld reden ze iedere keer weer op en neer tussen Utrecht en Amsterdam. Na jaren bij de club in de hoofdstad kreeg hij een aanbieding bij Real Madrid waar Ajax niet blij mee was. "Zo gaat dat nou eenmaal als je weggaat bij een club", zegt Jansma.

Om druk te zetten op Ajax kreeg Sneijder van zijn zakenwaarnemer op het vliegveld nog een briefje in zijn handen geduwd met het salaris dat hij netto zou gaan verdienen bij de Spaanse club: 3 miljoen euro. "Hij wist niet hoe snel hij ja moest zeggen."

Altijd vrolijk, niet gelukkig

Jansma, die als perschef van Oranje tien jaar lang met Sneijder optrok, heeft de druk die deze jonge spelers ervaren onderschat. "We zijn geneigd om te zeggen dat die voetballers het prima hebben. Dat ze niet mogen klagen want ze hebben een fantastisch leven. En dan blijkt dat het toch niet zaligmakend is."

In de biografie zegt Sneijder ook wel een paar verrassende dingen die dit illustreren, aldus Jansma. "Hij zei: ik ben altijd vrolijk, maar dat wil niet zeggen dat ik altijd gelukkig ben." Dit gebrek aan geluk zat hem in zijn eeuwige onrust en het altijd op zoek zijn naar groener gras. "En zonder de psycholoog uit te hangen: hij kon niet onderscheiden wie zijn echte vrienden zijn en wie niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie