Sport
NOS

Sportjaar 2021 en de Olympische Spelen van Tokio

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportjaar 2021 en de Olympische Spelen van Tokio

Door corona werd het afgelopen zomer uitgesteld: de Olympische Spelen van Tokio. Maar ook dit jaar wordt het nog spannend of het doorgaat en hoe de Spelen eruit zullen zien. Japan-kenner Mai Verbij, BMX-er Laura Smulders, oud-voetballer Leonne Stentler en chefs de mission Esther Vergeer en Pieter van den Hoogenband bespreken het in Met het Oog op Morgen.

In het gastland gaat het niet super met de coronabesmettingen. Dat heeft ook effect op de bevolking, zegt Japan-kenner Verbij. "Het voelt denk ik voor veel Japanners niet prettig om die Spelen te vieren, terwijl de hele wereld in de fik staat. Al staat Tokio er wel anders in dan de rest van het land."

Video niet beschikbaar

Originele oplossingen

Toch proberen de organisatoren allerlei ideeën uit om te kijken hoe het veilig kan. "Ze kijken bijvoorbeeld naar GPS-polsbandjes voor sporters en camera's die temperatuurmetingen doen. Dat lijkt mij best creepy."

De sporters lijkt dat niet meteen tegen te houden. "Als je wint krijg je de gouden medaille om je nek gehangen. Daar gaat het uiteindelijk om", zegt BMX-er Smulders. "Ik heb er op dit moment wel alles voor over."

Dat herkent ook chef de mission Van den Hoogenband. "Topsporters passen zich aan. Er is bijna geen enkele Olympiër die een rechte lijn naar boven kent, zonder tegenslagen. Ze weten dondersgoed wat er allemaal bij komt kijken om je te kwalificeren voor het grootste sportfeest op aarde."

Video niet beschikbaar

2020: het jaar van de uitdaging

Het afgelopen jaar was in ieder geval een uitdaging voor veel sporters. Chef de mission van de Paralympiërs, Esther Vergeer, ziet ook voorbeelden van mensen die er het beste van hebben gemaakt. "Atlete Fleur Jong heeft zichzelf bijvoorbeeld meteen ten doel gesteld om alle persoonlijke records te verbreken. Dat is gelukt en ze heeft zelfs een wereldrecord behaald. Waanzinnig."

Mede daarom hoopt het sportpanel dat de Spelen doorgang kunnen vinden. Van den Hoogenband: "Je kunt maar een aantal jaar op dit niveau sporten. Je wordt beperkt door je lichaam. We hopen dat de atleten die nu op dat niveau zitten dat ook kunnen laten zien op het grootste sportevenement van de wereld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie