Sport
BNNVARA

Transfermarkt geopend: hoe werkt het bij vrouwenvoetbal?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transfermarkt geopend: hoe werkt het bij vrouwenvoetbal?

De transfermarkt in het betaald voetbal is vandaag geopend: bakken met geld worden over de balk gesmeten voor sterspelers en koopjesjagers pikken mindere pingelaars op voor een miljoentje. Het grote spelerscarroussel is weer van start gegaan. Maar hoe zit dat bij de vrouwen? Waar zijn de duizelingwekkende bedragen en hoe zit het met bijzondere transfers? Schrijver en podcastmaker Danielle Kliwon schetst in De Nieuws BV een beeld van de transfermarkt.

De transfermarkt werkt in principe hetzelfde bij de mannen als bij de vrouwen: er is een speler waar interesse voor is, daar wordt een bedrag voor neergelegd en de speler kan naar een andere club gaan. Wat wel een groot verschil is tussen het mannen- en vrouwenvoetbal, is de contractduur. Kliwon vertelt dat vrouwen vaak kortlopende contracten hebben, soms eenjarig, wat het makkelijk maakt voor clubs om bij een aflopend contract een speler 'op te pikken'. Mannen hebben vaak contracten van langere duur.

Korte contracten

Naast kortlopende contracten gaat er ook minder geld om in het vrouwenvoetbal. Dat is terug te zien in de cijfers: in 2022 waren er 1555 internationale transfers bij de vrouwen en ruim 70.000 duizend bij de mannen. Maar dat is volgens de podcastmaker niet gek: "Mannenvoetbal is veel groter, er zijn meer competities en meer clubs actief, in absolute aantallen is het niet gek dat er meer transfers gemaakt worden."

Scheefgroei voorkomen

Dat er minder geld omgaat in het vrouwenvoetbal is ook terug te zien in de transferbedragen: de duurste Nederlandse voetballer, Frenkie de Jong, ging voor 86 miljoen naar FC Barcelona en Jill Roord ging met een transfersom van 300.000 pond naar Manchester City.

Volgens Kliwon is het niet per definitie slecht dat de bedragen bij de vrouwen nu nog lager zijn. "Je moet kijken hoeveel geld erom gaat in het vrouwenvoetbal en je wil ook niet hebben dat het scheef gaat groeien en dat grote clubs miljoenen neer gaan leggen en dat kleinere clubs het nakijken hebben." Dit gebeurt nu in het mannenvoetbal: "De club met het meeste geld krijgt de beste spelers, die wordt de beste club en de rest hangt er dan een beetje onder."

Competitiever speelveld

De lage bedragen maken het speelveld volgens Kliwon ook competitiever. Duurzame groei is daarom belangrijk: "Het moet gelijk opgaan, we kunnen niet verwachten dat er met miljoenen gesmeten gaat worden in het vrouwenvoetbal zonder dat de infrastructuur daar omheen ook die miljoenen kan waarmaken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie