Sport
EONOS

Bondscoach Jeroen Otter kijkt uit naar EK in eigen land

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bondscoach Jeroen Otter kijkt uit naar EK in eigen land

Shorttrackbondscoach Jeroen Otter is klaar voor het EK Shorttrack in Dordrecht. Nederland gaat met veel vertrouwen richting de Europese titelstrijd. Met Suzanne Schulting heeft oranje zelfs de topfavoriet in hun gelederen. Bij de mannen wordt Sjinkie Knegt vanwege een blessure gemist, maar hebben ze met Daan Breeuwsma een goede kandidaat voor de eindstreep.

Otter wil lef en risico's zien bij shorttrackers

Schulting is dit seizoen oppermachtig in de wereldbeker, ze won vijf keer goud en een keer zilver. Afgelopen weekend ging het op het Nederland Kampioenschap toch niet zo heel goed met de Olympisch kampioene. Ze viel twee keer en daar baalde zij niet alleen zelf van, ook de bondscoach was niet tevreden. "Twee fouten maken op vier wedstrijden is gewoon te veel."

"Ik denk dat ze in heel veel ogen de favoriet is, ook in die van mij." Volgens Otter zal het vele publiek ook voor enige druk zorgen. "Het is de vraag hoe ze daarmee om gaat, de mensen komen toch om haar te zien winnen."

"Het mooie aan coaching is dat je de ontwikkeling ziet. Niet alleen als persoon, maar ook als schaatser." Otter zag dat Schulting na haar gouden medaille is veranderd. Ze ging meer nadenken en vroeg zich elke dag af; "Wat maakt mij een betere shorttrackster?"

"Het komt wel goed met Sjinkie", vertelt de bondscoach over zijn geblesseerde kopman, "Het zou mij niks verbazen als hij aan het eind van het jaar alweer op het ijs staat". Knegt kwam ongelukkig in contact met een heftruck en liep daarbij een spierscheuring op. Sjinkie wordt niet alleen gemist in de wedstrijden, maar vooral tijdens de training. "Als wij 150 rondjes per dag rijden, rijdt Sjinkie er een derde van op kop." Otter geeft aan dat die leider er dan opeens niet meer is. "Daan Breeuwsma heeft het goed opgepakt. En dan wordt hij ook nog eens Nederlands kampioen."

Sjinkie is belangrijk tijdens de relay en staat bekend als de 'finisher', de laatste man in de aflossing. Wie zijn plek gaat overnemen durfde Otter nog niet te vertellen. "Dat ga ik nog niet vertellen, dat is te belangrijk."

Ster advertentie
Ster advertentie