Sport

Volleybalster Anne Buijs twijfelt nog over toekomst bij Oranje

foto: FIVBfoto: FIVB
  1. Nieuwschevron right
  2. Volleybalster Anne Buijs twijfelt nog over toekomst bij Oranje

Het geldt als een van de grootste sportevenementen ter wereld: een WK volleybal. Dit jaar had Nederland de eer om samen met Polen het toernooi voor de vrouwen te organiseren. Het leverde hoge verwachtingen op voor de Nederlandse ploeg want in 2018 eindigde Oranje nog als vierde. Maar het liep helaas anders want al in de tweede groepsfase viel het doek voor Oranje.

Met gemengde gevoelens kijkt Anne Buijs in Langs de Lijn En Omstreken terug op het WK in eigen land. De aanvoerster van Oranje is trots op de manier hoe de volleybalbond het toernooi heeft georganiseerd, maar ze had ook op een beter resultaat gehoopt. "Je bent zo lang bezig met de voorbereiding voor zo'n toernooi, dan is ook de teleurstelling van een tegenvallend resultaat niet in één keer weg."

Door de vroegtijdige uitschakeling zakt Nederland op de wereldranglijst en wordt het ook moeilijker om de Olympische Spelen van Parijs te halen. Dat betekent dat ook de discussie op gang komt of Avital Selinger nog wel verder kan als bondscoach. Anne Buijs wil zich daar niet over uitlaten, ook omdat ze zelf nog niet weet wat haar rol gaat worden in Oranje. "Sinds 2008 ben ik erbij, dat was de eerste keer dat ik voor het Nederlands team uitkwam. Ik doe het al best wel lang. Ik merk bij mezelf dat ik langzaam behoefte heb aan andere dingen in mijn leven. Anderzijds komen er ook weer Olympische Spelen aan wat natuurlijk prachtig is."

Al sinds het begin van de zomer is Anne Buijs, met enkele tussenpozen, weer in Nederland. Meestal is ze niet langer dan twee weken per jaar in ons land. Nu dus wat langer dankzij het WK in eigen land. Buijs woont in Brazilië waar ze speelt bij Praia Clube in Uberlândia. Daar speelt ze samen met haar verloofde Ana Carolina da Silva, international van de Braziliaanse ploeg waar Oranje van verloor. "Die wedstrijd, dat was voor mij persoonlijk een deceptie. Het was een van mijn mindere wedstrijden." Buijs snapt dat wel omdat de Braziliaanse coach en speelsters haar goed kennen en precies weten hoe ze haar moeten aanpakken.

Over hun relatie doen beide speelsters niet geheimzinnig. De volleybalgemeenschap in Brazilië is zeer 'gay-friendly' zoals Buijs het zelf noemt. "Brazilië is ook een religieus land en dan vind ik het ook wel een tikkeltje hypocriet dat veel ouders niet weten wat hun kinderen uithalen. In hun sociale contacten weet iedereen ervan maar als ze dan thuis zijn dan zijn ze nog single. Daar kunnen nog wel heel veel stappen worden gemaakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie