Sport
EONOS

Van de Sar moet zo snel mogelijk naar Apeldoorn rijden voor Peter Bosz

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van de Sar moet zo snel mogelijk naar Apeldoorn rijden voor Peter Bosz

Vorige week zorgde het gelijke spel van Ajax tegen FC Volendam voor het ontslag van Alfred Schreuder. Gister won Ajax onder leiding van interim coach John Heitinga en werd er na zeven duels zonder zege, eindelijk weer gewonnen. Daarmee is de crisis in Amsterdam nog niet opgelost: "De organisatie bij Ajax is ziek, zonder technisch directeur gaat het ook niet beter worden." Het ontslag van Schreuder en de toekomst van Ajax wordt uitgebreid gesproken in het Sportforum bij Langs De Lijn En Omstreken met de gasten Rypke Bakker, journalist bij NU-Sport, voormalig hockey-international Kim Lammers en journalist Marco Timmer van VI.

Video niet beschikbaar

Pijnlijk en hard

Lammers vindt het ontslag van trainer Alfred Schreuder pijnlijk en hard: "Ergens is het heel triest dat hij is ontslagen. Ik denk dat hij niet de juiste persoon was op het juiste moment bij Ajax." Direct na afloop van de wedstrijd van Ajax tegen FC Volendam vertelde algemeen directeur van Ajax Edwin van de Sar dat Schreuder per direct op non-actief is gezet.

Timmer was niet gecharmeerd van het interview van Van de Sar: "Weggedoken in zijn schuilkelder, zo kwam hij op mij over. Je moet als algemeen directeur voor de troepen gaan staan en je als grote leider tonen. Van de Sar vertelde hakkelend dat hij net die beslissing heeft gemaakt. In de rust was het persbericht al geschreven hoor. Schreuder is slachtoffer van de puinhoop bij Ajax."

Geen technisch directeur

Toch is Schreuder volgens Timmer terecht ontslagen: "Ajax heeft de beste selectie van Nederland. Daarbij heeft Schreuder een budget van 100 miljoen waarmee hij mag investeren. Er gaat gewoon te veel mis." Ajax houdt volgens Timmer Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra aan het lijntje: "Bij Ajax durven ze geen technisch directeur aan te stellen. Een technisch directeur hoort een trainer rugdekking te geven. Dat deed Overmars voorheen intern. Maar goed, als je de kleedkamer verliest en de spelers geen vertrouwen meer hebben in jou als trainer, moet er ontslag komen."

In 1965 was het voor het laatst dat Ajax zeven keer op rij niet wist te winnen. "Als je zo vaak niet wint, dan is het geen toeval meer", zegt Bakker. "Ik zat in de Johan Cruijff Arena toen Ajax gelijkspeelde tegen Volendam. Het was naar om te zien dat er zoveel witte zakdoekjes te zien waren. Al vind ik dat het spel tegen Excelsior er niet beter op werd. Heitinga heeft als jongen van de club de gunfactor nu en als er dan ook gewonnen wordt, voelt het als een goede verandering."

De toekomst zonder club-icoon

Het is lastig om te bepalen wat er nu moet gebeuren bij Ajax. Volgens Timmer moet er meer ervaring komen, zowel aan de zijlijn als in het bestuur. "Het positieve is dat Heitinga zich in interviews kwetsbaar opstelt. Dat kan ik wel waarderen", zegt Bakker. Ajax heeft een Champions League-begroting. Volgens Bakker heeft Ajax een groot probleem als het geen Champions League weet te behalen dit jaar. De oplossing? "Zo snel mogelijk naar Apeldoorn rijden en Peter Bosz aanstellen als nieuwe trainer van Ajax", pleit Timmer. "In het verleden had je Johan Cruijff. Als hij er hoogte van kreeg dat het slecht ging met zijn club, dan kwam hij naar Amsterdam en ging hij de boel mobiliseren", vertelt Timmer.

Maar wie moet nu het seizoen afmaken als Ajax-trainer? Bakker legt uit dat Heitinga een contract heeft getekend waarin staat dat hij voor de komende jaren assistent is bij Ajax, mocht er een nieuwe trainer komen. "Dat kan je toch niet menen?", reageert Timmer. "Als Peter Bosz de nieuwe trainer wordt of ze halen bijvoorbeeld een Spanjaard, dan neemt hij zijn eigen staf mee. Onzin dus!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie