Ajax wint na lange tijd weer, al ging het niet gemakkelijk

2. Ajax wint na lange tijd weer, al ging het niet gemakkelijk

Met interim-trainer John Heitinga aan het roer heeft Ajax weer eens kunnen winnen. Excelsior gaf in de eerste helft goed partij, maar werd in de tweede helft met 1-4 aan de kant gezet.

De opluchting is groot bij de Amsterdammers, waar het al een tijd crisis is. Sinds 22 oktober 2022 was er niet meer gewonnen. Daarom werd Alfred Schreuder afgelopen woensdag, na een gelijkspel tegen FC Volendam, ontslagen. Van Heitinga moest het elftal meer wil om te winnen uitstralen. Hij liet Owen Wijndal starten.

Ajax kwam in de eerste helft op voorsprong uit een penalty. Davy Klaassen werd neergelegd, waardoor Dusan Tadic mocht uithalen vanaf elf meter.

Daarmee was de wedstrijd zeker niet gelopen. Excelsior kreeg voor rust de meeste kansen. Vooral Couhaib Driouech maakte het de Ajax-defensie lastig. Zijn eerste poging ging diagonaal tegen de paal, daarna pakte doelman Gerónimo Rulli nog twee schoten van de Excelsior-aanvaller. Ajax mocht van geluk spreken dat het zo lang bij 0-1 bleef. Redouan El Yaakoubi gaf waar Excelsior recht op had, een doelpunt. Hij kreeg alle ruimte om zelfs zonder te springen in te koppen: 1-1.

Ajax doeltreffender

Vlak voor het rustsignaal kwam Ajax opnieuw op voorsprong. Klaassen maakte een intelligente actie, met de rug naar de goal haalde de middenvelder ineens uit: 1-2. In de tweede helft had Ajax wat minder te duchten van de Rotterdammers. Twee minuten na de enige grote kans van Excelsior (via de paal) hielp Mohammed Kudus aan de 1-3 en daarmee rust voor Ajax. De WK-smaakmaker schoot fraai van afstand in de kruising. Deveyne Rensch deed er in de slotfase nog een doelpunt bij.

FC Volendam-FC Groningen

FC Volendam slaat een belangrijke slag in de staart van de competitie. Nummer laatst FC Groningen werd in het Kras Stadion met 3-2 verslagen. Groningen kwam twee keer op gelijke hoogte na een achterstand. Het doelpunt van Robert Mühren in de 78e minuut kwam Groningen niet meer te boven. Volendam heeft nu vier punten meer dan Groningen, 16 om 12. Om 16.45 uur trappen SC Cambuur en Fortuna Sittard af.