Sport

Tour-column #22: Na Parijs komt Tokio

foto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tour-column #22: Na Parijs komt Tokio

Het is dringen in het testlab, in de ochtenduren in Libourne. Tientallen mensen staan opgesteld in rijen, wachtend op hun beurt voor een coronatest. De twee mannen met de wieleroutfit van Team BikeExchange vallen op. Ze staan daar in hun tijdrit-outfit, de fietsschoenen aan. Een van hen heeft zelfs de helm nog op het hoofd, helemaal klaar voor de parcoursverkenning. Geduldig wachten zij op hun beurt, terwijl de begeleider hen de creditcard aanreikt, waarmee ze de coronatest terplekke kunnen afrekenen.

Het tafereel valt mij op, zeker omdat de Tour-organisatie er de afgelopen weken alles aan gelegen was de diverse bubbels zoveel mogelijk gescheiden te houden, om zo het gevaar van corona-besmetting tot een absoluut minimum te beperken. En nu staan ze daar zomaar, in dezelfde rij als journalisten of mensen die niets met de Tour van doen hebben maar gewoon een test hebben aangevraagd. In het lab geniet je als profrenner geen voorkeursbehandeling, ook niet als je vanmiddag voor het oog van de wereld een tijdrit moet rijden.

Ze hebben geen keus. Dit zijn renners die, als de Tour met ceremonieel tromgeroffel ten einde komt op de Champs-Élysées, alweer bijna op het vliegtuig zitten richting Tokio, om daar aan de Olympische Spelen deel te nemen. De Japanse overheid verlangt van iedereen die naar Tokio reist twee negatieve test-resultaten. Een bezoek aan het laboratorium is dus onvermijdelijk.

Het tekent ook meteen de realiteit waarin veel renners, voor wie het klassement geen rol meer speelt, zich bevinden. De Tour loopt op z’n eind, nieuwe doelen dienen zich aan. Het is een kwestie van uitzingen. Ide Schelling verwoordde het mooi, toen ik hem op de tweede rustdag sprak. Hij hoopte dat hij in de resterende ritten zijn kopman Wilco Kelderman nog goed van dienst kon zijn. Maar voor hem zelf was het een kwestie van overleven.

chevron right
chevron right
foto: Edwin Cornelissen

De tijdrit was voor Schelling, en voor vele andere knechten met hem, van weinig waarde. Ontspannen rijden, daarna nog een defilé voor familie en vrienden in Parijs en de klus is geklaard. Zo geldt dat al helemaal voor de Olympiërs. Er is niet veel tijd om de knop om te zetten. Tadej Pogacar wordt zondagavond op ’s werelds beroemdste avenue voor de tweede maal geëerd als winnaar van de Tour. Maar maandag zit hij alweer in het vliegtuig naar Tokio.

De tijdrit rijdt hij op zijn gemak, en niet voor de winst, in de wetenschap dat zijn gele trui niet meer in gevaar zal komen. Misschien werpen de Spelen ook wat dat betreft hun schaduw al vooruit voor de Sloveen. Waarom smijten met je krachten, als je die straks in Japan weer hard nodig hebt.

De twee renners van Team BikeExchange hebben alle formulieren ingevuld, alle gegevens gecontroleerd en met de creditcard hun test betaald. De dame met de beschermende kleding en het haarnetje neemt ze mee naar een kamertje. Even het staafje in beide neusgaten en zij kunnen het pand weer verlaten. Op naar de fiets, op naar het parcours.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie