Sport

Tour-column #20: Ooit met de kleinzoon op de Tourmalet

foto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tour-column #20: Ooit met de kleinzoon op de Tourmalet

Hij valt direct op temidden van de feestvierende massa en de carnavaleske taferelen op de flanken van de Tourmalet. Terwijl verderop een man staat die verkleed is als flitskast en een groep aangeschoten mannen onophoudelijk ‘A-la-a-la-a-la-philippe’ blijft zingen, zit de Belg in zijn wieler-outfit alleen in zijn tentje rustig wachtend op de doorkomst van de renners.

Midden-zestig is hij en van jongs af aan is hij onder de indruk van de Pyreneeën-reuzen: de Aubisque én deze col, die voor de 88ste keer in het routeboek van de Tour is opgenomen. Vroeger zag hij de beelden van de Tourmalet in zwart-wit voorbij komen op televisie. Hij zag er renners triomferen. Eddy Merckx bijvoorbeeld legde in 1969 op deze berg de basis voor zijn historische ritzege in Mourenx. De Kannibaal finishte uiteindelijk met een voorsprong van bijna 8 minuten op zijn eerste achtervolgers.

Ja, Merckx komt wel het eerste bij hem op, als hij terugdenkt aan memorabele momenten op zijn geliefde Tourmalet. En tegelijkertijd, hij zegt het haast verontschuldigend, was het ook wel saai. Merckx was zó dominant, de race was van iedere spanning ontdaan. Een beetje vergelijkbaar met de overmacht van Pogacar nu.

chevron right
chevron right
foto: Edwin Cornelissen

De Tourmalet staat voor wielernostalgie, voor het rijke Tour-verleden. Niet voor niets staat op de top een borstbeeld van oud-Tourdirecteur Jacques Goddet, die 41 jaar de scepter zwaaide over het wielerspektakel. Maar als col van de buitencategorie stelt de Tourmalet de renners, profs en amateurs, ook danig op de proef.

De Belg kan erover meepraten, hij heeft meer dan eens ondervonden welk een inspanning de beklimming vergt. Kilometers lang het hoofd moeten bieden aan stijgingspercentages van 10 procent. En dan is er nog de hoogte, de top van de Tourmalet ligt op 2115 meter. Dat maakt het er niet makkelijker op.

De Belg koestert mooie herinneringen aan het klimwerk op de Tourmalet. Samen met zijn zoon naar de top fietsen, zoals hij vaak deed tijdens de vakanties, was een fantastische vader-zoon-ervaring. Zijn grote droom is om ook zijn kleinzoon, die nu 8 jaar is, over een aantal jaren mee omhoog te nemen. Met drie generaties de top van de Tourmalet bereiken, dat zou toch prachtig zijn.

En zo zit hij in zijn tentje, pal aan het parcours. Denkend aan dat vergezicht en genietend van het magnifieke uitzicht. Om hem heen maken de flitskast en de zangers er een dolle boel van. Maar aan zijn lijf geen polonaise.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie