Sport

Mart Smeets over de Giro: uit welk land kwamen de winnaars?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Giro: uit welk land kwamen de winnaars?

De vijfde rit van de Giro d'Italia gaat over 153 km van Agrigento naar Santa Ninfa, en kent een lastige finale met meerdere klimmetjes. Rohan Dennis rijdt in het roze, Tom Dumoulin volgt op 1 seconde afstand en hoopt dat in te lopen. Mart Smeets luistert bij EenVandaag de dag op met een nieuwe Giro-geschiedenis. Vandaag een verhaal over de verschillende winnaars van de koers.

De eerste niet-Italiaanse winnaar van de koers was een Zwitser. Vanaf 1909 tot 1949 winnen alleen Italianen, en in 1950 staat daar ineens de Zwitser Hugo Koblet. Mart Smeets maakt een rondje langs verschillende nationaliteiten. Welke Belgen wonnen? Eddy Merckx, jazeker. Maar wie nog meer? Welke Amerikanen? Welke Canadees?

"We vergeten heel snel, helemaal omdat het de Giro betreft", vertelt Smeets. "Tom Dumoulin, dat weten we nog. Maar welke Ier er ooit won, bijvoorbeeld?" Mart Smeets frist ons geheugen graag op. Dit jaar vindt hij de koers nog een beetje saai. "Maar dat er buitenlanders aanwezig zijn, bewijst zich in het feit dat vandaag een Albanees in de kopgroep zit."

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie