Sport
NOS

Sifan Hassan valt maar wint in sensationele sprint: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sifan Hassan valt maar wint in sensationele sprint: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia

Sifan Hassan kwam vannacht in actie op de 1500 meter. In haar serie kwam ze ten val, maar na een sensationele eindsprint pakte ze alsnog de winst. Dat en meer hoor je in de hoogtepunten van de nacht van RadiOlympia.

Wat doet een geisha?

Onze man in Tokio, Dustin Heerkens, vertelt elke nacht iets over Japanse cultuur. Dit keer gaat het over de geisha. Letterlijk betekent geisha 'een persoon in kunst', vertelt hij: "Het is iemand, een vrouw, die in een jaar of zes traditionele Japanse kunst bestudeert. Het maken van muziek, dans, de theeceremonie, zang, om zo haar gasten in een restaurant of een theehuis te vermaken en te bedienen." Volgens Heerkens belichaamt een geisha de geest van de oude Japanse schoonheid en kunst.

In Japan wordt het woord 'geisha' niet meer gebruikt omdat velen buiten Japan een andere associatie hebben met wat een geisha eigenlijk is. "In Japan zeggen we 'geiko'. Die cultuurhostess kun je boeken bij een van de restaurants, voornamelijk in Kyoto", vertelt Heerkens.

Sifan Hassan valt maar zet door

Hassan kwalificeert zich voor de halve finale van de 1500 meter (race begint in onderstaand fragment op 2.50). In haar serie komt ze ten val in de laatste ronde. Maar met een fenomenale sprint haalt Hassan iedereen in en wint ze alsnog. "Dit is nog nooit vertoond", zegt commentator Andy Houtkamp.

Oud-atleet Ingmar Vos: "Ze loopt meestal een beetje uit het gedrang zodat mensen niet op je hakken kunnen stappen, et cetera. Maar ja, nu laat ze wel even zien wat ze in haar mars heeft. Dit is het verschil van absolute wereldtop, dus echt het topje van de ijsberg, en wat daar net onder zweeft."

Half Japans, half Nederlands

Japanse roots zijn voor mensen die half Japans zijn heel belangrijk. Verweven met de Nederlandse roots, zijn zij eigenlijk precies de mengelmoes waarover het gaat in 'Japan van jou, Japan van Mai': de kruisbestuiving van die twee culturen. Regisseur en modeontwerpster Lisa Konno is net als verslaggever Mai Verbij half Japans. De vader van Konno komt uit Japan. De Japanse cultuur is er dus met de paplepel in gegoten bij Konno. "Het is zo belangrijk om niet gierig te zijn in Japan", vertelt Konno, dus de gulheid van de Japanner, die herkent ze in zichzelf. "En het volhardend zijn, doorzetten. Dat is iets waar mijn vader op volhardde."

Over haar heeft Konno de modefilm Nobu gemaakt. Het gaat over haar vader als migrant in Nederland, "en het is ook een persoonlijk portret tussen hem en mij, zijn dochter. Het is een modefilm dus in de film draagt hij een collectie die is geïnspireerd op zijn culturele identiteit en zijn levensloop", vertelt Konno. In de modefilm wordt dus het verhaal van Konno's vader versterkt door de kledinglijn.

Ster advertentie
Ster advertentie