Sport
NOS

Boksster Fontijn klaar voor gevecht met oude bekende: 'Ik ga op jacht naar goud'

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Boksster Fontijn klaar voor gevecht met oude bekende: 'Ik ga op jacht naar goud'

Boksster Nouchka Fontijn is al zeker van brons in Tokio in het middengewicht, maar ze kan zich aanstaande vrijdag plaatsen voor de strijd om goud. In de halve finales moet ze afrekenen met de Britse Lauren Price. Zij is een oude bekende van Fontijn. De Rotterdamse boksster dacht in 2019 wereldkampioen te zijn geworden na een titelgevecht met Price, maar zij tekende protest aan en een uur later riep de jury de boksster uit Wales uit tot wereldkampioen. In de jacht op olympisch goud spookt die 'reglementaire' nederlaag uit 2019 niet meer door het hoofd van Fontijn.

Video niet beschikbaar

Fontijn (33) was vijf jaar geleden in Rio de eerste Nederlandse boksster die actief was op de Spelen en bij haar debuut won ze zilver. In Tokio is ze door het bereiken van de halve finales zeker van brons, dat bij boksen twee keer wordt vergeven. De Rotterdamse hoopt op meer na haar aanstaande confrontatie met Price. Op weg naar de halve finales won Fontijn overtuigend van de Poolse Elzbieta Wojcik (4-1) en Tammara Thibeault uit Canada (5-0).

Jacht op goud

Via een beeldverbinding vanuit het olympisch dorp schoof de boksster zondagochtend aan bij RadiOlympia voor een gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Ghislaine Plag. Met al brons op zak en nog kansen op goud staat Fontijn er goed voor. "De eerste grote horde is genomen en ik ga niet met lege handen naar huis. Ik heb vandaag niks gedaan en vanaf maandag beginnen we aan een nieuw project: ik ga op jacht naar goud", verklaart Fontijn.

"Ik heb vanochtend nog een beetje los gefietst en hier en daar een babbeltje gemaakt met een aantal andere sporters. Ik heb gekeken bij een training en lekker geluncht in het olympisch dorp. Daarna heb ik een winkel leeggekocht en ik ga zo nog wat ansichtkaarten op de post doen. Ik kom de dag op deze manier wel door", vertelt de ontspannen ogende Fontijn.

Gewone tegenstander

In aanloop naar het gevecht met Price wordt veelvuldig de controversiƫle titelstrijd tussen de twee in 2019 ter sprake gebracht, maar Fontijn houdt zich daar niet meer mee bezig. "Ik ga daar geen grote emotionele hanger aan plakken. We hebben elkaar daarna nog twee keer gezien. Zij is niet anders dan een andere tegenstander. Ik heb na die WK-finale al twee keer van haar gewonnen. Ik heb uit die gevechten zeker dingen gehaald die ik meeneem naar vrijdag."

Voor Fontijn voelen de Spelen van Tokio ondanks de coronamaatregelen niet heel veel anders dan die in Rio. "Ik heb hier ook een honderd procent olympisch gevoel. Alleen het publiek ontbreekt. Voor mij was het heel leuk dat ik in Rio pas heel laat op de Spelen in actie kwam. Heel TeamNL zat toen voor mij op de tribune. Maar de rest van het jaar zit er bij ons in het buitenland ook niet veel publiek. Ik heb daar nu dus niet veel last van."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie