Sport
NOS

Erben Erbij: Een bijzonder gesprek met Max Caldas: 'Ik snap niets van die man'

foto: Erben Wennemars
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Een bijzonder gesprek met Max Caldas: 'Ik snap niets van die man'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 9 begon voor de Vliegende Keep met een deceptie voor de hockeymannen. Zij werden in de kwartfinale na een shoot-out uitgeschakeld door Australië. Na afloop had Wennemars een wat ongemakkelijk interview met bondscoach Max Caldas.

Video niet beschikbaar

Voor het eerst sinds 1984 wisten de hockeymannen zich op de Spelen niet te kwalificeren voor de halve finales. Wennemars stapte na het verlies af op hockeybondscoach Caldas en wat volgde was een bijzonder interview:

Wennemars: "Dan is het in één keer afgelopen. Hoe voelt dat bij jou?"

Caldas: "Dit is topsport. Je weet dat winnen of verliezen kan gebeuren. Dat is niet iets nieuws voor ons. Het is gewoon pijnlijk. En dat, ja..."

Wennemars: "Het is pijnlijk, maar je bent een temperamentvolle man... Ik vind je zo gelaten. Ik vind je zo rustig eigenlijk."

Caldas: "Jij mag vinden wat je wil vinden. Emotie hoef je niet altijd te tonen waar iedereen bij staat. Dat toon ik op het juiste moment bij de juiste mensen. Wat jij zegt is jouw perceptie. Ik hoef het niet met jou eens te zijn."

Wennemars: "Kun je beschrijven wat je van binnen voelt?"

Caldas: "Ik voel vooral verdriet, voor de spelers. We hadden een grote kans om door te gaan. Het is nu in één keer afgelopen."

Wennemars: "Je loopt zo van het veld met al die spelers om je heen. Wat kun je dan doen als coach?"

Caldas: "Er zijn voor de jongens. Zitten en luisteren. Hun gevoelens en emoties laten uiten. Ik ben er dan om hen te ondersteunen. Ik heb niet één rol. Ik heb meerdere petten. Nu moet ik er in de kleedkamer en in de bus voor ze zijn."

Wennemars: "Wat ga je tegen hen zeggen in de kleedkamer?"

Caldas: "Ten eerste gaat dat gaat jou niets aan. Ten tweede is dat niet voor te bereiden. Als de kleedkamer al de juiste plek is om te praten. Misschien is dat wel vanavond. Als je je groep goed kent dan weet je wel welk moment het beste past."

Wennemars: "Ik ben gewoon benieuwd, ik mag dat toch wel vragen? Of is het raar dat ik dat vraag?"

Caldas: "Ik vind het geen slimme vraag, maar je mag die vraag stellen..."

Wennemars: "Ik ben gewoon benieuwd, ik heb zelf ook vaak in de kleedkamer gezeten. Ik denk dat Nederland ook benieuwd is naar wat je gaat zeggen."

Caldas: "Als Nederland dat wil weten ga ik dat aan Nederland vertellen nadat ik de jongens heb gesproken."

Wennemars: "Heel veel sterkte in de kleedkamer."

Caldas: "Ik zeg net: dat hoeft niet in de kleedkamer te zijn, dat kan ook vanavond in het olympisch dorp zijn. Nu moet ik er voor de spelers zijn. That's it."

Verbazing

In gesprek met presentatoren Ghislaine Plag en Tom van 't Hek blikt Wennemars terug op zijn interview met Caldas. Oud-hockeyer Van 't Hek: "Het is duidelijk dat het een coach is die zwaar onder de druk stond, al voor de Spelen. Het project met de hockeymannen is mislukt. Maar een professional hoort op een andere manier mensen te woord te staan. Dit is niet nieuw bij hem. We hadden je vooraf kunnen waarschuwen, Erben, haha."

"Ik heb het een paar keer teruggeluisterd en ik snap niets van die man. Ik wil een keurig gesprek voeren en krijg gelijk het deksel op mijn neus", zegt Wennemars. "Ik kan het prima hebben als iemand zegt dat ik rare vragen stel, al waren het volgens mij normale vragen. Maar als dit mijn trainer is en hij praat zo tegen mij dan ben ik er na drie dagen klaar mee. Hoe ligt hij dan in zo'n groep? Als het een hecht team was dan ga je elkaar na de wedstrijd opzoeken, knuffelen en huilen. Ik zag een zekere gelatenheid. Blijkbaar zat het al langer niet goed. Misschien is wel het goed dat er straks een nieuwe coach komt. En misschien ook wel nieuwe spelers", aldus Wennemars.

Gemis Bolt

De NOS-analist sloot de dag af in het Olympisch Stadion bij de atletiekwedstrijden, waaronder de 100 meter sprint bij de mannen. "Ik dacht maar één ding: waar is Usain Bolt? De leegte die hij achtergelaten heeft, kon niet worden opgevuld. Maar het was een prachtige finale. Ik had nog nooit van Marcell Jacobs, de winnaar, gehoord. De Italianen voor mij gingen echt uit hun dak. Ik heb wel echt genoten."

Video niet beschikbaar

Goud delen

Het moment van de dag voor Wennemars was niet de winst van Marcell Jacobs op de 100 meter. "Dat was voor mij het hoogspringen. De Italiaan en de man uit Qatar die olympisch goud delen. Twee vrienden kunnen tossen voor een jump off, maar ze kiezen voor samen olympisch goud. Heel mooi. En met Nederland hebben we er één brons bij", zegt Wennemars. Van 't Hek: "Ga lekker slapen Erben, dan horen we je morgen weer. En laat je niet te veel afleiden door het interview met de hockeycoach." Wennemars grappend: "Rare mensen die hockeyers..."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie