Sport

Max Verstappen wereldkampioen Formule 1: 'De sport is nog nooit zo groot geweest in Nederland'

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Max Verstappen wereldkampioen Formule 1: 'De sport is nog nooit zo groot geweest in Nederland'

Max Verstappen is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen in de Formule 1 geworden. De 24-jarige coureur van Red Bull Racing eindigde in de beslissende slotrace in Abu Dhabi voor zijn concurrent Lewis Hamilton. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met sportjournalist Samantha van Wijk.

"Het was er eentje waarbij ik mijn hart vasthield. Het is sowieso uniek dat met een gelijk aantal punten de allerlaatste Grand Prix van start gaat. Dat is voor de fans, kijken en liefhebbers waanzinnig. Heel vaak gebeurt het zo dat de kampioenschap al lang van tevoren beslist is. Dus dat het in die laatste race moet gebeuren, maakt het extra spannend", aldus Van Wijk.

Wonder

"Ik had niet heel veel vertrouwen in dat het Max Verstappen nog zou gaan lukken, maar de wonderen waren de wereld nog niet uit", zei Van Wijk. "Eigenlijk was het een vrij saaie race. Hamilton had de beste kaarten in handen. Door de crash van Latifi met nog vijf rondes te gaan, kwam er een safety car in het veld."

Van Wijk: "Daardoor kwamen alle auto's weer dichter bij elkaar. Verstappen had een pitstop gemaakt, om toch nog andere banden te kiezen. Uiteindelijk moesten de auto's die tussen Verstappen en Hamilton zaten aan de kant gaan. De laatste ronde was dus toch een strijd tussen de twee rivalen."

Vader

"Hij is natuurlijk al twintig jaar lang bezig met zijn carrière in de racerij. Dat heeft alles te maken met zijn vader en oud-Formule 1-coureur Jos Verstappen. Dat je zo'n weg bewandelt met je vader en dan deze titel in de allerhoogste klasse van het autoracen haalt, dat is natuurlijk waanzinnig. En daar heeft Jos een hele grote rol in gespeeld met zijn netwerk en kennis. Maar ook de fouten die hij gemaakt heeft, hoeft Max niet meer te maken. Die valkuilen kent hij al. En dat heeft hij ontzettend met zich mee", aldus Van Wijk.

"De Formule 1-sport in Nederland is gigantisch gegroeid. Het is nog nooit zo groot geweest sinds Verstappen meerijdt. En niet gewoon meerijdt, maar ook gewoon vooraan. Hij doet het ook gewoon fantastisch. Jonge binkies en ook meiden zijn volop aan het karten. Je ziet dat het wat met ze doet."

Ster advertentie
Ster advertentie