Sport
BNNVARA

1959: het jaar dat VVV Venlo er met de KNVB-beker vandoor ging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1959: het jaar dat VVV Venlo er met de KNVB-beker vandoor ging

Aanstaande dinsdag neemt VVV-Venlo het op tegen Vitesse in de halve finale van de KNVB-beker. De club uit Venlo won deze prijs één keer eerder, in 1959. Toen nam VVV door een 1-4 overwinning op ADO Den Haag de beker mee naar Venlo. "Dat elftal was zonder twijfel het beste elftal ooit", zegt VVV-archivaris Finbar van der Veen in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Video niet beschikbaar

Met spelers als Jan Klaassens en Herman Teeuwen schopte VVV het in 1959 tot de finale van het bekertoernooi. Het was een echt streekelftal vertelt Finbar van der Veen. "Ze eindigden jarenlang in het linker rijtje van de Eredivisie en konden er door de winst van de KNVB-beker ook nog een prijs aan koppelen."

Van zulke prestaties kunnen supporters van nu alleen maar van dromen, volgens Finbar. De broer van Herman Teeuwen, Wiel Teeuwen, zat toentertijd ook bij de selectie van VVV. Wiel miste de bekerfinale omdat hij in militaire dienstplicht zat. "Dat was heel gewoon toen. Je moest in dienstplicht, daar had je niets tegen te willen", zegt Wiel Teeuwen.

Herman Teeuwen stopt een strafschop

In de bekerfinale stond VVV, mede dankzij een doelpunt van middenvelder Herman Teeuwen, op een 1-2 voorsprong. Vlak voor rust kreeg ADO door een overtreding van VVV-keeper Frans Swinkels een penalty. Herman Teeuwen zag zijn wedstrijdpremie in gevaar komen als de penalty erin ging, dus nam hij het heft in eigen handen.

"Hij zei tegen de scheidsrechter: ik ga van truitje wisselen met de keeper en de keeper trekt mijn truitje aan", aldus Wiel Teeuwen. Herman ging in het doel staan, stopte de strafschop, wisselde van truitje met de keeper en ging weer op het middenveld staan, vertelt Finbar van der Veen. In de tweede helft liep VVV uit naar een 1-4 overwinning en won zo de KNVB-beker.

Achteraf gezien was het een hele mooie prestatie, maar in die tijd had de beker helemaal niet de status die het nu heeft. Jarenlang werden er in de jaren 50 geen bekertoernooien gespeeld. En ook het jaar na de winst van VVV werd het bekertoernooi niet gespeeld. "De status is daarom ook meer met de jaren gegroeid", zegt Finbar van der Veen.

'Grootste prijs was niet terug te vinden'

Toen Hai Berden in 2003 voorzitter werd van VVV ontdekte hij dat er allemaal prijzen stonden in de prijzenkast, behalve de KNVB-beker van 1959. In 2007 heeft Hai Berden een replica van die beker laten maken. "Een stokoude Gijs Nass, aanvoerder van de ploeg en ook de grote leider van het VVV van toen, heeft toen alsnog die beker in ontvangst mogen nemen en sindsdien staat hij daar prachtig daar te pronken", vertelt Finbar van der Veen.

Of VVV-Venlo dit jaar dit kunststukje kan herhalen zijn de meningen verdeelt. Finbar denkt dat het zomaar zou kunnen: "Hopen mag zeker". Wiel Teeuwen heeft er iets minder vertrouwen in: "Nee, ik denk het niet. Ik hoop het wel, maar ik denk het niet."

Bureau Sport Retro: Bekerwinst VVV in 1959

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie