Binnenland
BNNVARA

De vliegenzwam: De meeste mystieke paddenstoel

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. De vliegenzwam: De meeste mystieke paddenstoel

Rood met witte stippen; de vliegenzwam is waarschijnlijk de meest bekende en tot de verbeelding sprekende paddenstoel. Terwijl we in Nederland over het algemeen een angst hebben voor paddenstoelen, worden vliegenzwammen in India gezien als goden en gebruikten Siberische sjamanen ze om in hogere sferen te komen. Paddenstoelendeskundigen hebben 2022 tot het jaar van de vliegenzwam uitgeroepen. Herman Sieben van de Nederlandse Mycologische Vereniging legt de mystiek van de paddenstoel uit in Vroege Vogels.

De vliegenzwam: De meeste mystieke paddenstoel

Mystieke paddenstoel

Volgens Sieben is er geen andere paddenstoel met zo’n mystieke zweem om zich heen als de vliegenzwam. "De cultuur rond de vliegenzwam is net zo interessant als de ecologie", zegt Sieben, die eigenlijk socioloog is. "In Nederland zijn we wat mycofoob, we zijn beetje bang voor paddenstoelen."

Dit is in andere culturen anders, aldus Sieben. Hij noemt het voorbeeld van de sjamanen in Siberië, die de hallucinerende werking van de vliegenzwam kenden voordat ze ooit kennis maakten met alcohol. Van Vikingen wordt daarnaast wel gezegd dat ze de vliegenzwam zouden eten om beter te kunnen vechten, al zijn er ook sommige wetenschappers die vermoeden dat ze daarvoor bilzekruid gebruikten.

Niet alleen bij berken

Vliegenzwammen gaan, net als veel andere schimmels, relaties aan met planten. De plant geeft de schimmel suikers, waar de schimmel bijvoorbeeld mineralen voor terug geeft. Zoals je kunt lezen in dit artikel beïnvloed stikstof deze relaties. Daarom roept de Nederlandse Mycologische Vereniging mensen op hun waarnemingen van vliegenzwammen door te geven via waarneming.nl. Belangrijk is daarbij te vermelden bij welke boom ze staan.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie