Politiek
KRO-NCRV

Tjeerd de Groot (D66) aan kabinet: ‘Ga regeren, stop met praten Farmers Defence Force’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tjeerd de Groot (D66) aan kabinet: ‘Ga regeren, stop met praten Farmers Defence Force’

Wat D66 betreft hoort Farmers Defence Force (FDF), de boerenorganisatie die woensdag met duizenden trekkers naar het Malieveld afreist, niet aan de onderhandelingstafel met het kabinet. “Verdoe daar je tijd niet aan. Ze willen toch geen compromis sluiten”, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot in het radioprogramma 1 op 1.

“Ik zeg tegen de regering: Ga regeren en pak door. Verdoe je tijd niet aan groepen die op een gegeven moment toch weglopen”, zegt De Groot tegen presentator Sven Kockelmann.

Tjeerd de Groot (D66) aan kabinet: ‘Ga regeren, stop met praten Farmers Defence Force’

Duizenden boeren trekken woensdag weer naar Den Haag, om daar te protesteren tegen het stikstofbeleid. ‘Den Haag gaat op het hakblok. Wij eisen excuses van Schouten’, staat in het persbericht van FDF. De Groot hekelt die toon: “Je diskwalificeert jezelf als serieuze gesprekspartner. We leven in een land waar niemand de baas is. Als je van te voren dit soort taal uitslaat, dan hoor je eigenlijk niet aan de onderhandelingstafel.”

Schouten ‘niet snel genoeg’

Het D66-Kamerlid wil dat er dit voorjaar een breed pakket aan stikstofmaatregelen ligt, zodat er meer duidelijkheid op de lange termijn komt. “We nemen nu telkens de hoogstnodige maatregelen. Ik ben ongeduldig. De minister moet nu echt doorpakken”, vindt De Groot. Ook moet ze ‘onomkeerbare stappen zetten richting circulaire landbouw.’

Donderdag presenteert het Mesdag Zuivelfonds, een boerenorganisatie, de uitkomsten van een eigen doorberekening van de stikstofemissie. Veel boeren kijken hier reikhalzend naar uit, omdat ze de cijfers van het RIVM wantrouwen.

“Volgens mij is het Mesdag Zuivelfonds geen wetenschappelijk instituut”, zegt De Groot sceptisch, “maar laat het RIVM er maar goed naar kijken”, concludeert hij.

Ster advertentie
Ster advertentie