Politiek

'Tuurlijk geeft Van der Wind geld aan CDA om invloed te krijgen'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tuurlijk geeft Van der Wind geld aan CDA om invloed te krijgen'

Het CDA kreeg vlak voor de verkiezingen een donatie van 1,2 miljoen euro van ondernemer Hans van der Wind, terwijl hij ook deel uitmaakte van het campagneteam. Kocht hij daarmee invloed? En is het wenselijk dat politieke partijen zulke grote donaties krijgen? Voormalig SP-Kamerlid Ronald van Raak was in Dit is de Dag duidelijk: "Natuurlijk deed hij dat om invloed te krijgen."

Om enige suggestie van invloed te voorkomen is het beter om donaties helemaal te verbieden, zegt Van Raak. Of slechts donaties van kleine bedragen toe te staan: "De enige manier om te voorkomen dat je invloed koopt, is door het te verbieden. Ik wil ook niet flauw doen, als je van een partij houdt en je wil een paar tientjes doneren, tot 500 euro, vooruit. Laten we dat dan doen. Maar een miljoen, dat is geen fan die een kleine bijdrage wil leveren."

Voormalig VVD-Kamerlid Ton Elias is wel voor een grens, maar die ligt een stuk hoger dan de 500 euro die Van Raak voorstelt: “Ik ben wel voor een grens. Die ligt bij een miljoen. En dat moet dan volstrekt openbaar zijn. Binnen 24 uur nadat zoiets op de rekening staat moet je zoiets direct kunnen terugvinden als doorsnee burger, want transparantie is belangrijk.”

Met 1,2 miljoen koop je invloed

Of Van der Wind in dit geval daadwerkelijk invloed kreeg is nog niet duidelijk. Pieter Omtzigt deed die suggestie, het CDA ontkent. Van Raak is duidelijk: "Dat is natuurlijk om invloed te krijgen. 1,2 miljoen, daarmee kun je bijna een hele Tweede Kamercampagne draaien. Dat is niet een beetje geld, dat is ongelooflijk veel geld. Daarmee koop je als het ware een campagne, en koop je ook invloed."

Volgens Elias is dat nog helemaal niet bekend. "Wie zegt dat? Als iemand van die club houdt en hij wil geld geven, dan is het toch waanzin dat je zou moeten zeggen: dat wil ik niet hebben?" Maar volgens Van Raak krijgt Van der Wind hoe dan ook invloed, ongeacht of hij dat bij de afgelopen verkiezingen al had. "Op deze manier heeft hij feitelijk de campagne van het CDA betaald. Dat wil niet zeggen dat hij nu meteen zegt ‘daar wil ik direct iets voor terug.’ Maar de komende vier jaar gebeurt er van alles. Als er dan dingen gebeuren waar zo iemand niet blij mee is, dan zal dat wel degelijk invloed hebben. Het is denk ik heel naïef om te denken dat het geen invloed heeft."

Elias en Van Raak kwamen er niet uit en op de suggestie om onder het genot van een drankje verder te praten reageerden ze gevat. Van Raak: "Als Ton betaalt, dan doe ik het." Elias had het laatste woord: "Ja, dat geeft de hele mentaliteit weer..."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie