Politiek
WNL

CDA-Kamerlid Kuik: landelijke regie in asielcrisis komt te traag op gang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-Kamerlid Kuik: landelijke regie in asielcrisis komt te traag op gang

CDA-Kamerlid Anne Kuik begrijpt de roep van gemeenten om meer regie uit Den Haag in de asielcrisis. Die komt volgens haar "traag op gang". "Bij een crisis moet je snel schakelen en de coördinatie in handen hebben", zegt ze in WNL Haagse Lobby.

CDA-Kamerlid Kuik: landelijke regie in asielcrisis komt te traag op gang

Kuik houdt rekening met "veel meer" Oekraïense vluchtelingen dan de 50.000 waar nu met kunst en vliegwerk opvang voor wordt gerealiseerd. "De vraag is: hoe ga je dit oplossen?", zegt Kuik. Volgens het Kamerlid ontbreekt het aan "regie en communicatie vanuit een landelijk punt".

Haar partij wil dat er een opvangambassadeur wordt aangesteld "die de coördinatie verzorgt". "Dat is een van de punten die ik heb ingebracht tijdens het debat." Staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie) liet onlangs weten dat er een directeur-generaal komt om de spreiding in goede banen te leiden. "Maar hoe dat er precies uit komt te zien, moet nog blijken. Maar het kan niet te lang duren", zegt Kuik.

'Vlieg de juiste expertise in'

Ze pleitte er onlangs voor om de hulp van voormalig DSB-topman Feike Sijbesma in te schakelen. "Tijdens de coronacrisis hebben we ook gebruik gemaakt van iemand die verstand heeft van crisismanagement. Het is ook nu een militaire operatie om het allemaal voor elkaar te krijgen. Ik zou zeggen: vlieg de juiste expertise in."

Ze ziet dat niet als een teken van wantrouwen in de richting van Van der Burg. "Ik heb heel veel vertrouwen in de staatssecretaris. Maar een coördinator die ideeën heeft hoe je een crisis aanstuurt, vind ik een goed idee."

Aanwijsbevoegdheid

De CDA'er wil daarnaast dat veiligheidsregio’s de bevoegdheid krijgen om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen, als het niet lukt om spreiding te regelen zonder plicht. Volgens haar staat Ter Apel (gemeente Westerwolde) er nu "gewoon alleen voor". "Het loopt daar over. Veiligheidsregio’s hebben de verantwoordelijkheid om mensen over het land te verdelen."

Volgens Kuik moet er ook een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers komen "zodat niet alleen alle druk bij Ter Apel ligt. Een crisis voorspel je niet, maar bij pieken moet je kunnen schakelend", aldus het Kamerlid.

'Gemeenten willen helpen'

Volgens wethouder in Breda Boaz Adank (VVD) moet er iets veranderen in de relatie tussen het Rijk en gemeenten. Hij is voorstander van de komst van meer structurele opvang en een tweede aanmeldcentrum en denkt dat er genoeg gemeenten bereid zijn opvanglocaties te huisvesten. "Maar niet in de samenwerking zoals die het afgelopen decennia is geweest", aldus Adank in WNL Haagse Lobby.

Volgens wethouder in Tilburg Esmah Lahlah (GroenLinks) is tijdelijke opvang in crisis niet meer het antwoord. "We moeten langdurig het perspectief houden, zodat we snel kunnen schakelen en voorkomen dat we creatieve maatregelen moeten nemen." Ook volgens haar zijn gemeenten "daar altijd toe bereid".

Ster advertentie
Ster advertentie