Politiek
EO

Waarom CDA-leider Henri Bontenbal het heeft over 'polarisatiepolitiek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom CDA-leider Henri Bontenbal het heeft over 'polarisatiepolitiek'

CDA-leider Henri Bontenbal kiest zijn eigen aanpak in de oppositie, merkt voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters. "Hij gaat niet mee in het frame van links-rechts, want daar kan hij zich niet mee onderscheiden", zegt Wouters in podcast De Spindoctors. "Hij kiest voor het ‘polarisatieframe'."

#7 - CDA-leider Bontenbal kiest zijn eigen frame (S06) - De Spindoctors

Voor het eerst in lange tijd hebben we een mogelijke kleine rechtse oppositie, zegt Wouters. "Namelijk JA21, Forum voor Democratie, de SGP. Het CDA zit daar een beetje als een vreemde eend tussen, maar wil zich toch afzetten tegen die partijen. Die moet zich op een bepaalde manier onderscheiden."

En hoe CDA-leider Bontenbal dat doet, werd haar vorige week duidelijk tijdens het formatiedebat. Zo sprak hij Omtzigt namelijk aan op zijn morele overtuigingen, die volgens hem Bontenbal niet stroken met deelname aan dit kabinet.

Bontenbal gaat niet mee in de retoriek van de voor het overgrote deel linkse oppositie, zegt Wouters. Die partijen zeggen vooral dat een radicaal of extreemrechts kabinet wordt mogelijk gemaakt: "Daar kan Bontenbal zich niet op onderscheiden. Hij spreekt Omtzigt meer aan op daden dan op uitspraken."

'Polarisatiepolitiek'

'Polarisatiepolitiek' is een term die meermaals terugkomt in de woorden van Bontenbal. "Daarmee wil hij zich helemaal onttrekken aan het links-rechtse frame. Hij heeft het vooral over de stijl van de politiek en het wegzetten van mensen. Hij wil niet de linkse oppositie zijn, want dat is hij niet."

Raymond Mens, voormalig VVD-strateeg, is het eens met de analyse van Wouters. "Daarbij had een carriére in de journalistiek hem niet misstaan. Hij is gewoon heel goed in het stellen van vragen, op een hele rustige manier.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie