Politiek
EO

Waarom Wilders misschien wel de beste spindoctor van Den Haag is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Wilders misschien wel de beste spindoctor van Den Haag is

Er lopen nogal wat spindoctors rond in Den Haag. Naar verluidt heeft Geert Wilders er geen. Dat hoeft ook niet, want hij is zelf de koning van de spin, zegt voormalig VVD-strateeg Raymond Mens in een speciale liveopname van podcast De Spindoctors vanaf het NPO Podcastfestival: "Wilders is altijd in de aanval."

#6 - Wilders is de beste spindoctor van Den Haag (zelfs het balkon stond vol op het NPO Podcast Festival) (S06) - De Spindoctors

Bij de PVV werken voor zover bekend weinig tot geen voorlichters en spindoctors. "Wel heeft Wilders een aantal mensen met wie hij overlegt en spart", zegt voormalig VVD-strateeg Raymond Mens in een nieuwe aflevering van de podcast De Spindoctors.

Ook Julia Wouters, voormalig PvdA-adviseur, denkt dat Wilders de beste spindoctor is die er rondloopt. "Hij weet altijd erg op de emotie te spelen. Wat je daarna ook voor argumenten of wetgeving aanhaalt: hij heeft de onderbuik al bespeeld."

Daarbij is Wilders altijd in de aanval, zegt Mens. De ‘Trump-tactiek' noemt de strateeg dat: "Hij is altijd aan het uitdelen, waardoor anderen zich altijd aan het verdedigen zijn. Er zijn maar weinig excuses van hem te vinden."

‘Het ultieme offer’

Dat het opgeven van het premierschap wordt gepresenteerd als een groot offer, vindt Mens een hele goede spin. "Hij zegt dat hij graag premier wil worden, maar dat het niet mag. Dat het ondemocratisch en oneerlijk is. Terwijl we allemaal weten dat Wilders geen premier wil worden."

Wilders ís namelijk de PVV, zegt Mens: “Hij is fractievoorzitter, partijvoorzitter, penningmeester, spindoctor: hij is alles. Hij is nu groter dan ooit geworden en heeft veel nieuwe fractieleden. Daar moet je leiding aan geven en als premier ben je de helft van de tijd in het buitenland. Dus hij wil dat niet, maar hij boekt wel resultaten met het feit dat hij dit ingeleverd heeft."

Gerelateerde podcast

De Spindoctors

De Spindoctors

Dat komt hem straks aan de onderhandelingstafel goed uit, stelt Mens. "Dan zegt hij: ik heb dit en dat al ingeleverd, hetzelfde geldt voor de islamstandpunten. Daarvan weet hij diep in zijn hart ook dat het met geen enkele regeringspartner lukt om de Koran te verbieden. En dan wil hij vervolgens alles. In de meest ideale wereld had hij het vast gewild, maar organisatorisch lukt het niet."

Wilders wil volgens Mens maar twee dingen: minder migratie en meer geld in de portemonnee. "No way dat hij straks het afschaffen van het eigen risico nog gaat inleveren."

Ster advertentie
Ster advertentie