Politiek
BNNVARA

De samenwerking tussen PvdA en GroenLinks wordt voorzichtig uitgediept

foto: Wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. De samenwerking tussen PvdA en GroenLinks wordt voorzichtig uitgediept

Het is een spannende dag voor de Partij van de Arbeid. Na het plotselinge vertrek van Lilianne Ploumen wordt vandaag een nieuwe leider verkozen. Ploumen heeft tijdens haar leiderschap flinke stappen gezet in de linkse samenwerking met GroenLinks. Bij Vroeg! vertelt Coen van de Ven, politiek journalist bij de Groene Amsterdammer, meer over wat een nieuwe leider betekent voor de toekomst van de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA.

Ploumen is erg belangrijk geweest voor de linkse samenwerking. “De linkse samenwerking is al decennia lang een thema”, vertelt Van de Ven. Samen met Jesse Klaver heeft Ploumen een flinke verandering teweeg gebracht. “Het gaat om twee mensen die elkaar enorm vertrouwden en zelf heel erg overtuigd waren van die samenwerking en het verdiepen van die samenwerking.”

Onzekerheid

Nu voor beide partijen, PvdA en GroenLinks, is er enige mate van onzekerheid. Er zijn mensen in beide partijen voor wie de samenwerking niet snel genoeg in gang gezet kan worden. Maar er zijn ook mensen die wat terughoudender zijn. “Ik denk het nieuw leiderschap heel veel gaat uitmaken voor het tempo”, zegt Van de Ven. De twee stromingen binnen de partijen zullen elkaar ergens moeten vinden, maar hoe dat zal uitpakken is nog de vraag.

Van de Ven heeft recent gesproken met “bezorgde PvdA’ers”. Volgens hem is er bij de PvdA een cultureel progressieve vleugel en een meer klassieke vleugel die de PvdA primair ziet voor wonen, banen en sociale zekerheid. In de klassieke vleugel is de meeste weerstand tegen de samenwerking.

Bij GroenLinks ziet Van de Ven juist het tegenovergestelde. De partij heeft ook twee vleugels, een activistische vleugel en een meer pragmatische vleugel die een keer wil meebesturen. De activistische vleugel vraagt zich af “of ze straks in die saaie bestuurspartij moeten zitten.” De twee partijen hebben beide uiterste flanken die naar elkaar kijken en nog niet weten wat ze zullen doen.

Bezwaren

Wat het vertrek van Lilianne Ploumen heeft gedaan volgens Van de Ven, is een gesprek dat al langer werd gevoerd binnen de PvdA openlijk en expliciet maken. Niet iedereen is voor de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks. Tot voor kort was dit een gesprek dat vooral achter gesloten deuren gevoerd werd, legt Van de Ven uit. Het vertrek van Ploumen heeft iedereen wakker geschud, vooral tegenstanders.

Het grootste bezwaar binnen de PvdA tegen de samenwerking is de angst om mensen te verliezen aan een andere partij. Van de Ven verklaart dat er onzekerheid ligt bij hoe de PvdA de lagere middenklasse aan zich kan binden als ze samenwerken met een partij die mogelijk een elitairder imago heeft dan zij zelf. “Er zijn PvdA’ers die vinden dat het geen elitaire partij mag en moet zijn.”

Van de Ven merkt wel op binnen de partijen dat er bewogen wordt naar het verdiepen van de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks. “De vraag is of we dat op 11 juni bij het partijcongres van de PvdA weer zullen zien, of dat we een stap terug zien.”

Luister het hele gesprek terug in de podcast.

22-4 Gaan PvdA en GroenLinks fuseren tot een nieuwe partij?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie