Politiek
KRO-NCRV

D66: 'KPN kiest houdbare lijn door beperkte samenwerking Huawei'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: 'KPN kiest houdbare lijn door beperkte samenwerking Huawei'

KPN kiest een "houdbare lijn" door een gedeeltelijke samenwerking aan te gaan met het Chinese Huawei voor de aanleg van ons 5G-netwerk. Dat zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven in het radioprogramma 1 op 1. "Het is lastig om een 5G-netwerk aan te leggen zonder betrokkenheid van de Chinezen."

Het Nederlandse telecombedrijf heeft een voorlopige overeenkomst gesloten met Huawei voor de levering van technologie. Het gaat om antennes en niet om software in de vitale kern van het netwerk. Dat wordt overgelaten aan Westerse bedrijven. "KPN heeft een eigen verantwoordelijkheid en het besluit is omkeerbaar, mocht het kabinet bezwaar hebben. Dus heb ik nu geen bezwaar tegen de deal van KPN met Huawei."

Quote

Het is aan ons om de kaders te schetsen. Als de risico’s te groot zijn, dan moet KPN een stapje terug doen.

Kees Verhoeven

Wel moet het kabinet zo snel mogelijk met eisen komen waar bedrijven zich aan moeten houden als ze samenwerken met China. Die zogenoemde China-strategie is er nu nog niet. De AIVD waarschuwde eerder in 1 op 1 voor spionage als de Chinezen invloed krijgen in de vitale kern van het 5G-netwerk.

"De AIVD wijst heel terecht op het verhoogde risico om zaken te doen met landen als China en Rusland. Dat is een risicoafweging, maar dat is iets anders dan bewijs leveren. We kunnen het niet bewijzen en we kunnen China ook niet zomaar overal van weghouden."

China is inmiddels al zeer verwikkeld in de Nederlandse infrastructuur, bijvoorbeeld op Schiphol en in de Rotterdamse haven. Op onze beurt levert ASML veel technologie aan de Chinezen op onderdelen waar zij achterlopen. "Er is sprake van wederzijdse afhankelijkheid", zegt Verhoeven, "en we moeten ook niet doen alsof alles wat uit China komt slecht is. Die teneur is nu wel een beetje gaande."

‘Chinezen azen ook op DAF en VDL’

De Chinese projectontwikkelaar Evergrande Group heeft interesse in een overname van Nederlandse automakers. Het bedrijf zou onder meer truckmaker DAF en de busdivisie van VDL hebben benaderd, meldt Bloomberg. "Zo’n overname is niet meteen wenselijk", zegt Verhoeven, "maar tegenhouden is weer een ander uiterste. Ik kan in algemene alleen zeggen dat we moeten nadenken over de bescherming van die bedrijven."

D66: ‘KPN kiest houdbare lijn door beperkte samenwerking Huawei’

Ster advertentie
Ster advertentie