Politiek
WNL

Afzwaaiend voorzitter Hubert Bruls vreest dat Spreidingswet het niet haalt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afzwaaiend voorzitter Hubert Bruls vreest dat Spreidingswet het niet haalt

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, heeft de maximale termijn als voorzitter van het Veiligheidsberaad volgemaakt en nam daarom maandag afscheid. Net nu een aangepaste versie van de Spreidingswet door minister Eric van der Burg wordt besproken in de ministerraad. De BoerBurgerBeweging (BBB), die tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in alle provincies de grootste is geworden, stemt niet in met de wet. Bruls maakt zich zorgen en vreest dat de wet gaat sneuvelen: "Het wordt spannend waar het kabinet mee komt", zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De opvangcrisis is nooit gestopt, vertelt de afzwaaiend voorzitter: "Als spreiding niet mogelijk is wordt de crisis heftiger. En hij is al heftig. Dat houdt niemand vol." De burgemeester waarschuwt dat er de komende maanden duizenden plekken nodig zijn "Het liefst structureel, maar ook tijdelijk."

Het CDA was een grote verliezer deze verkiezingen en vandaag houdt de partij een crisisberaad. Volgens Bruls, "CDA-man in hart en nieren'', moet de positie van Hoekstra niet ter discussie staan. "Ik kan me niet voorstellen dat er iemand anders was die het had kunnen doen en zou het betreuren als het overleg gaat over wie de partijleider moet vervangen." De aandacht is na de verkiezingen vooral gefocust op stikstof en de boeren, maar volgens Bruls moet zijn partij ook zoeken naar een aansprekende, moderne boodschap richting de groeiende stedelijke bevolking. "De weg terug kan niet alleen maar over platteland gaan."

Hubert Bruls (afzwaaiend voorzitter Veiligheidsberaad) over gevolgen van BBB-winst voor asielcrisis (21 maart 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie