Politiek
KRO-NCRV

PvdA: 'Hoekstra's plannen Belastingdienst moeten in de ijskast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA: 'Hoekstra's plannen Belastingdienst moeten in de ijskast'

Als het aan Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA ligt, gaan de plannen voor de reorganisatie van de belastingdienst van de Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, direct in de ijskast. Dit zegt hij in 1 op 1, tegen Sven Kockelmann.

PvdA: ‘Hoekstra’s plannen Belastingdienst moeten in de ijskast’

Geen steun van personeel

Henk Nijboer begrijpt niet dat de plannen voor een reorganisatie van de belastingdienst, die een opsplitsing in drie delen tot gevolg heeft, zo snel worden doorgevoerd. "Hoekstra gaat overhaast te werk. Hij doet dit met veel bombarie en vooral met weinig steun van het personeel."

Er is nog geen goed onderzoek gedaan of die opsplitsing effect heeft. Die zou Nijboer liever uit willen stellen tot de zomer. Belangrijker is om te kijken naar de werkelijke problemen en die liggen voornamelijk bij de ICT, het niet functioneren van de belastingtelefoon en de onveilige werksfeer.

Stoomboot

De PvdA'er wil dat Hoekstra de plannen in ieder geval tot de zomer in de ijskast legt, zodat er eerst goed met het personeel kan worden gesproken wat de belastingdienst weer gezond zou kunnen maken. "De minister gaat nu als een stoomboot door de belastingdienst heen" en dat levert volgens Nijboer alleen maar meer problemen op.

De belastingambtenaren hebben volgens Nijboer gesmeekt "doe ons die toeslagen niet aan". Maar die zijn er toch eerder doorheen gedrukt. Nu zijn die problemen zo enorm opgelopen en is het "een chaos". Juist nu zou er wel naar de medewerkers geluisterd moeten worden.

Twee staatssecretarissen

Of het aanstellen van twee nieuwe staatssecretarissen een goed besluit is, is Nijboer het wel mee eens. Maar of ze beiden een eigen afdeling onder hun hoede krijgen na die splitsing, dat hoeft van hem niet.

Ze kunnen volgens hem ook gezamenlijk hun krachten bundelen voor de bijna dertigduizend man personeel van de belastingdienst. Niet als een consultant te werken zoals Hoekstra nu doet, maar een plan maken voor de lange termijn, besluit Nijboer.

Ster advertentie
Ster advertentie